Το ξέρατε ότι τα αυτιά σας βοηθάνε στο αδυνάτισμα; Αν ναι τότε μπορεί να είστε στο σωστό δρόμο. Ο βελονισμός στο εξωτερικό αυτί έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το βάρος, διευκολύνει την έλλειψη επιθυμίας για φαγητό και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με ερευνητές από την Ιαπωνία.

Αλλά η τεχνική βελονισμού που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μελέτη δεν απαιτεί βελόνες. Αντίθετα, μικρές μεταλλικές μπίλιες προσαρτώνται στο εξωτερικό του αυτιού με χειρουργική ταινία.

«Αυτές οι μικροσκοπικές μεταλλικές χάντρες είναι προσαρτημένες σε έξι σημεία στο εξωτερικό του αυτιού που διεγείρουν τα νεύρα και τα όργανα που ρυθμίζουν την όρεξη… αυτός ο τύπος βελονισμού δεν απαιτεί περίπλοκες γνώσεις ή δεξιότητες», δήλωσε ο Δρ Takahiro Fujimoto από την κλινική F στο Τόκιο, όπως μεταδίδει η New York Post. «Στην Ιαπωνία, αυτή η μέθοδος για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια».

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία το 2023 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, παρακολούθησε 81 άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι για τρεις μήνες. Εκτός από την τοποθέτηση σφαιριδίων βελονισμού και στα δύο αυτιά τους (γνωστός ως ωτοβελονισμός), οι άνδρες κρατούσαν ημερολόγια με τη διατροφή τους και τους ζητήθηκε να μειώσουν την πρόσληψη τροφής στο μισό.

Μετά από τρεις μήνες, οι άνδρες έχασαν κατά μέσο όρο 4 εκατοστά από τη μέση τους και μείωσαν το ποσοστό λίπους στο σώμα τους κατά 4%. Ο μέσος ΔΜΣ μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη έπεσε επίσης κατά σχεδόν 3 μονάδες. Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μελέτη περιοριζόταν από τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων και το μικρό χρονικό διάστημα της μελέτης. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν οριστικά ότι η απώλεια βάρους προκλήθηκε από τον βελονισμό.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός στο αυτί μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν συνδυάζεται με δίαιτα και άσκηση», είπε ο Fujimoto. «Είναι πιθανό ο βελονισμός να έχει θετική επίδραση περιορίζοντας τις λιγούρες και την όρεξη, βελτιώνοντας την πέψη και ενισχύοντας τον μεταβολισμό».

Το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος βελονισμού δεν είναι γνωστό, αλλά η τεχνική βασίζεται στην πεποίθηση ότι η υγεία ρυθμίζεται από τη ροή ενέργειας σε όλο το σώμα. Ο βελονισμός του αυτιού μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος, στη μείωση της λαχτάρας για φαγητό και στον μετριασμό του ρυθμού μεταβολισμού του σώματος.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ωτοβελονισμός μελετάται για απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open Gastroenterology με 10 συμμετέχοντες βρήκε σημαντική απώλεια βάρους όσων έλαβαν ωτοβελονισμό. Και σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό OBM Integrative and Complementary Medicine, ο Fujimoto πέτυχε αποτελέσματα απώλειας βάρους στις γυναίκες παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στους άνδρες στην πιο πρόσφατη μελέτη. Επιπλέον, η απώλεια βάρους των γυναικών διατηρήθηκε για έξι μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ασία για τη θεραπεία δεκάδων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών ασθενειών, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, του εθισμού στα ναρκωτικά και του πόνου από αρθρίτιδα, πονοκεφάλους και άλλες διαταραχές.