Να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού εντός του καλοκαιριού με μία δόση του εμβολίου τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών συστήνει η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας, Stiko.

Ενόψει του φθινοπώρου και ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας, η Stiko άλλαξε σήμερα τη σύστασή της για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών και συνιστά πλέον να εμβολιαστούν εντός του καλοκαιριού με το σκεύασμα των BionTech/Pfizer, ακόμη και αν έχουν ήδη νοσήσει. Μέχρι τώρα, η σχετική σύσταση αφορούσε μόνο τα παιδιά με υποκείμενο νόσημα ή άλλη επιβαρυντική κατάσταση και είχε ως προϋπόθεση τη σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Η Stiko επεσήμανε ακόμη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μια μόλυνση από κορονοϊό δεν αρκεί για την προστασία, αλλά χρειάζονται είτε τριπλός εμβολιασμός είτε συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού. Εφόσον ο χρόνος της νόσησης είναι γνωστός, αναφέρεται στη σύσταση, θα πρέπει να περιμένει κανείς τρεις μήνες πριν από τον εμβολιασμό, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή προστασία.

Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εμβολιασμό πολύ κοντά σε λοίμωξη. Στη χειρότερη περίπτωση, σημειώνεται, μπορεί η προστασία να μη φθάσει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Εμβόλιο παιδί

Τα παιδιά που ήδη έχουν εμβολιαστεί δύο φορές δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση

Τα υγιή παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν με μία δόση, επειδή εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το 70-100% έχουν ήδη μολυνθεί μία φορά με κορονοϊό. Τα παιδιά που έχουν ήδη εμβολιαστεί δύο φορές, δεν χρειάζεται για την ώρα να προχωρήσουν σε ενισχυτικό εμβολιασμό, τονίζεται.

Στόχος της νέας σύστασης της Επιτροπής είναι η όσο το δυνατόν νωρίτερα δημιουργία καλής βασικής ανοσίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς, όπως δήλωσε ο παιδίατρος της Stiko Μάρτιν Τέρχαρτ, «ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ενώ θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές ή παλαιότερες».

Στο τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και η Stiko θα προσαρμόσει, εάν χρειαστεί, τη σύστασή της, ανάλογα με τις παραλλαγές που θα κυκλοφορούν και την αποδοχή του εμβολιασμού από τον πληθυσμό.