Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον κορονοϊό, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η ανάλυση που βασίστηκε στα δεδομένα σχεδόν 75.000 ασθενών με Covid-19 διαπίστωσε πως όσοι εμβολιάζονταν κατά της γρίπης είχαν κατά 60% μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν στην εντατική σε σχέση με ανθρώπους που δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη σε διάστημα δύο εβδομάδων με έξι μηνών από τη στιγμή που κόλλησαν κορονοϊό φάνηκε επίσης να προστατεύονται από τις άσχημες επιπλοκές στην υγεία που σχετίζονται με τον ιό.

Είχαν 60% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό, σηψαιμία ή θρόμους αίματος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ασθενείς, αναφέρει η Daily Mail.

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει αυξημένη προστασία σε ανθρώπους σε χώρες όπου η διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της Covid είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, η ανάλυση – η οποία μελέτη δεδομένα ασθενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – δεν διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει την πιθανότητα οι ασθενείς να πεθάνουν από κορονοϊό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μαϊάμι τονίζουν ότι δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει κάποια προστασία από την Covid. Παρέπεμψαν όμως σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι τα εμβόλια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τη συνολική άμυνα του οργανισμού έναντι των ασθενειών.

Εμβόλιο γρίπης και κορονοϊός: Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 74.754 ασθενών με Covid, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες των 37.377. Οι δυο αυτές ομάδες παρακολουθήθηκαν στενά για παράγοντες που μπορούσαν να αύξησαν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα της Covid, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το αν κάπνιζαν. Εξετάστηκαν επίσσης προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, παχυσαρκία και παθήσεις στους πνεύμονες που προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρεαστούν τα ευρήματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, 45% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σηψαιμία και 40% αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με θρόμβωση.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς είχαν επίσης 58% αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν επειγόντως θεραπεία και 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής ερευνητής Devinder Singh δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει επιπλέον έρευνα για το θέμα, τονίζοντας ωστόσο πως τα συμπεράσματα δείχνουν ότι το πιο εύκολα προσβάσιμο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προσφέρει μια μορφή προστασίας σε χώρες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.