Επιπλέον εννέα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού θα δώσει η AstraZeneca στην ΕΕ έως τον Μάρτιο, έπειτα από ανοιχτή σύγκρουση των δύο πλευρών, την οποία έφερε η ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστέρηση στις παραδόσεις των συμφωνημένων ποσοτήτων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «ένα βήμα μπροστά», ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, οι 40 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονται τώρα από την AstraZeneca είναι και πάλι σχεδόν οι μισές από την ποσότητα που υπήρχε η προσδοκία να παραληφθούν, ενώ τα εφοδιαστικά προβλήματα συνεχίζονται.

Η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και φαρμακοβιομηχανίας έφτασε σε κρίσιμο σημείο, ενώ άνοιξε και νέο μέτωπο για την ευρωπαϊκή πλευρά, αυτή τη φορά με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με όχημα το Brexit, η ΕΕ απείλησε να αρχίσουν έλεγχοι στο σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας για να μην μπορούν εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ να φτάσουν στη Βρετανία.

Το σύνορο ήταν και ένα από τα σημεία έντονης τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά την ολοκλήρωση του Brexit.

Η ΕΕ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως η Βρετανία παραλάμβανε τις προμήθειες που είχε συμφωνήσει από την AstraZeneca, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν αντιμέτωπες με περικοπές. Κι έτσι επιχείρησε να εισάγει τελωνειακούς ελέγχους στα εμβόλια κατά της covid-19 για να προστατεύσει τις δικές της παραγγελίες.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η AstraZeneca θα δώσει επιπλέον εννέα εκατομμύρια δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, (40 εκατ. δόσεις συνολικά) και θα αρχίσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 80 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ άλλες πηγές ανέβαζαν στα 100 εκατ. τον αριθμό αυτό. Ωστόσο η Astrazeneca επικαλέστηκε προβλήματα στις μονάδες της στην Ολλανδία και το Βέλγιο, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για μείωση 60%.

Τότε άνοιξε και το δεύτερο μέτωπο της ΕΕ, αυτό με το Λονδίνο, καθώς κάλεσε την εταιρεία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χρησιμοποιώντας την παραγωγή από τις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το BBC σημειώνει πως η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca από τις 30 Δεκεμβρίου ενώ οι Βρυξέλλες μόλις την Παρασκευή.

Αμφιβολίες Μακρόν για την αποτελεσματικότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στους ηλικιωμένους, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις των Γερμανών ειδικών, λίγες ώρες προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένων από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.