Περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών «σκότωσε» πέρσι η πνευμονία– ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα-  παρότι πρόκειται για μια ιάσιμη ασθένεια, η οποία συνήθως μπορεί να προληφθεί, όπως προειδοποίησαν σήμερα έξι οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Unicef.

Σε έκθεσή τους, στην οποία χαρακτήρισαν την πνευμονία «ξεχασμένη επιδημία», η Unicef, η Save the Children και ακόμη τέσσερις οργανώσεις που ασχολούνται με τα παιδιά κάλεσαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εμβόλια προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια και σε ιατρικές υπηρεσίες και προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Η πνευμονία κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 800.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πέρυσι, δηλαδή ένα παιδί κάθε 39 δευτερόλεπτα», προειδοποίησαν.

«Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών, από τα οποία σχεδόν τα 153.000 βρίσκονται στον πρώτο μήνα της ζωής τους», τόνισαν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πνευμονία ευθύνεται για το 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια ξεχασμένη παγκόσμια επιδημία, η οποία απαιτεί άμεση, διεθνή απάντηση. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν λόγω έλλειψης εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπείας με οξυγόνο», κατήγγειλε ο Κέβιν Ουάτκινς της Save the Children.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συνέταξαν την έρευνα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών εξαιτίας της πνευμονίας καταγράφονται σε πέντε χώρες: τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.