Ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs), οι οποίες μπορούν να βρεθούν σε μια γκάμα προϊόντων, από πλαστικές σακούλες μέχρι τα ρούχα, τα έπιπλα, τα χρώματα και τα χαλιά, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα, που διεξήχθη στην Αμερική.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, με επικεφαλής τη Σάρα Νοξ μελέτησαν περίπου 26.000 άτομα-η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα- και διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες ηλικίας 42 έως 64 ετών είχαν υψηλά επίπεδα PFCs στον οργανισμό τους, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή ακόμη να έχουν ήδη εμφανίσει. Ακόμη περισσότερο, οι γυναίκες αυτές είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του σεξ οιστρογόνου, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε PFCs και στην εκδήλωση της εμμηνόπαυσης, αν και ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος. Σε έναν βαθμό, η εξήγηση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες σε αυτές της ηλικιακές ομάδες έχουν υψηλότερα επίπεδα PFCs, επειδή δεν χάνουν πια PFCs μέσω του αίματος της περιόδου τους. Ακόμα κι έτσι όμως, από κλινική άποψη αποτελεί πρόβλημα, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η αυξημένη έκθεση σε PFCs αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης», σχολίασε η υπεύθυνη της μελέτης.

Η εκτεταμένη χρήση PFCs έχει οδηγήσει σε μια διασπορά αυτών των χημικών ουσιών στο νερό, τον αέρα, το έδαφος ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας. Μία δειγματοληπτική έρευνα στις ΗΠΑ ανίχνευσε μετρήσιμα επίπεδα PFCs στο 98% όσων ανθρώπων ελέγχθηκαν, ενώ στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι οι PFCs αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τις διαταραχές που προκαλούν οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες στο ενδοκρινολογικό-ορμονικό σύστημα των γυναικών. Τα στοιχεία δείχνουν πως -ανεξάρτητα από την ηλικία- οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν εμμηνόπαυση, αν έχουν στον ορό του αίματός τους υψηλότερες συγκεντρώσεις PFCs», δήλωσε η Νοξ, η οποία επισήμανε την ανάγκη να γίνουν κι άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.