Η ανησυχία για τους κοριούς χτύπησε και την «πόρτα» της Ελλάδας. Ο φόβος που έχουν προκαλέσει τα εν λόγω ζωύφια στην Αγγλία και τη Γαλλία εξαπλώνεται και στη χώρα μας όπου, όπως έγινε γνωστό, έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου.

Το μικροσκοπικά έντομα, που πίνουν το αίμα των θυμάτων τους και τους αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνονται σε κρυφά και σκοτεινά μέρη, έχουν προκαλέσει πανικό κυρίως στους ξενοδόχους ενώ περισσότερο τρέμουν το τσίμπημά τους τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά.

Οι επιστήμονες όμως είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τόσο πολύ το τσίμπημά τους. Όπως μας εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μίλησε στο Newsbeast, οι κοριοί δεν πρέπει να μας ανησυχούν ενώ παράλληλα σημείωσε πως η επίσκεψή τους στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη.

Στο Newsbeast μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, ο οποίος μας ανέλυσε τι συνέβη στη Νέα Μάκρη ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν έχουμε κανένα άλλο περιστατικό με κοριούς στη χώρα μας.

«Την περασμένη Παρασκευή (13/10) ενημερωθήκαμε από εργαζόμενους ξενοδοχείου που βρίσκεται στη Νέα Μάκρη ότι μία πτέρυγα εκκενώθηκε ώστε να γίνει απεντόμωση γιατί εντοπίστηκαν κοριοί» επεσήμανε το πρωί της Τετάρτης (18/10) ο Γιώργος Χότζογλου.

«Το ευχάριστο είναι πως στις επικοινωνίες που είχα με ξενοδόχους και με ξενοδοχεία ενημερώθηκα ότι δεν έχουμε κάποιο άλλο περιστατικό σε όλη τη χώρα» ανέφερε.

«Το θέμα είναι να μην εισχωρήσει ο κοριός στα στρώματα και να μην προλάβουν να μεταφερθούν τα αβγά του»

Έντομα μέσα σε ένα στρώμα

«Έχω μιλήσει με δύο διαφορετικούς υπεύθυνους απεντόμωσης και οι δύο μου έχουν πει το ίδιο. Το θέμα είναι να μην εισχωρήσει ο κοριός στα στρώματα και να μην προλάβουν να μεταφερθούν τα αβγά του από τα σεντόνια ή τα άπλυτα ρούχα. Δεν είναι λύση τόσο πολύ ο ψεκασμός στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο η αύξηση της θερμοκρασίας στο κτήριο. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι εάν ένα ξενοδοχείο έχει τη δυνατότητα να το κάνει μεταφέροντας τους πελάτες από τη μία πτέρυγα στην άλλη έχει καλώς. Εάν όμως δεν την έχει υπάρχει πρόβλημα.

Δεν μπορείς να πεις σε έναν επισκέπτη “θα σου ανεβάζω πολύ τη θερμοκρασία στο δωμάτιο”. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και θα το αντιμετωπίσουμε. Εάν δούμε πως παίρνει διαστάσεις εδώ είμαστε για να κάνουμε τις ανάλογες ενέργειες και να απευθυνθούμε στα αρμόδια υπουργεία» μας εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό.

Ματίνα Παγώνη: Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε

«Λογικό είναι να έρθουν οι κοριοί στην Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη αναφέροντας: «Έχουμε ταξιδιώτες. Σε μία βαλίτσα να μπουν, έρχονται».

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες που φοβούνται.

«Το τσίμπημα των κοριών προκαλεί φαγούρα και εξανθήματα σε όσους δεν είναι αλλεργικοί» μας είπε και εξήγησε ότι δεν ισχύει το ίδιο για όσους είναι.

«Σε όσους είναι αλλεργικοί οι κοριοί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο οίδημα στην περιοχή του τσιμπήματος και έτσι θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους ή να πάνε σε ένα νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί» ανέφερε κλείνοντας η Ματίνα Παγώνη.

Τι είναι οι κοριοί και ποια μέρη προτιμούν

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και τσιμπούν συνήθως τη νύχτα.

Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες, εξανθήματα και σε μερικές περιπτώσεις φυσαλίδες ενώ τις περισσότερες φορές ο κνησμός είναι έντονος.

Οι κοριοί επιλέγουν τα κρυφά και σκοτεινά μέρη και κυρίως τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρώματα, σε καναπέδες, σε ρωγμές από τοίχους, σε ρωγμές από παλιές ξύλινες κατασκευές, σε μοκέτες και χαλιά και μέσα καθώς είναι νιώθουν σχετικά προστατευμένοι.

Τα συγκεκριμένα μικροσκοπικά έντομα επιλέγουν κυρίως ξενοδοχεία, στρατόπεδα, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα μέρη που επικρατεί συνωστισμός.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κοριοί

Η αντιμετώπιση τους θεωρείται δύσκολη υπόθεση. Πέρα από τον ψεκασμό με ειδικά σκευάσματα τα οποία όμως δεν είναι σίγουρο πως θα σκοτώσουν τους κοριούς αυτό που μπορεί να τους απωθήσει είναι η ακραία ζέστη καθώς σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44 βαθμών Κελσίου.