Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, το αεροδρόμιο της Σύρου διέκοψε σήμερα τη λειτουργία του λόγω… φυσικής εξάντλησης του μοναδικού υπαλλήλου που παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών πτήσεων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών, που κατήγγειλε το περιστατικό, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο υπάλληλος από τις 16/7/2023 που έληξε η εκπαίδευσή του παρέμεινε μόνος του εξυπηρετώντας συνεχώς, για όλα τα 24ωρα πέραν των επιβατικών ή διερχόμενων πτήσεων και τις αεροδιακομιδές αφού η Σύρος είναι βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, χωρίς τη δυνατότητα ανάπαυσης.

Η Διοίκηση της ΥΠΑ είχε ενημερωθεί τόσο από τον ίδιο τον υπάλληλο όσο και με επιστολή από το ΔΣ του συλλόγου για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου. Οι υπάλληλοι AFISO, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων στο αντικειμένου της αεροναυτιλίας στην Ελλάδα, επιτελούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στελεχώνοντας τους πύργους ελέγχου σε δεκαπέντε (15) περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια παρέχοντας πληροφορίες πτήσεως στα αεροσκάφη και εξυπηρετώντας αεροδιακομιδές.

Μόνιμοι υπάλληλοι, 12 συνολικά, υπάρχουν μόνο στα 8 από τα 15 αυτά αεροδρόμια ενώ στα υπόλοιπα 7 γίνονται έκτακτες μετακινήσεις ή αποσπάσεις από κεντρικές μονάδες της υπηρεσίας που και αυτές πλήττονται από λειψανδρία δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα.

Η εξάντληση του ελαχίστου προσωπικού που έχει απομείνει και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω αύξησης της αεροπορικής κίνησης, διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιβαινόντων, την υγεία των συναδέλφων και την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της χώρας μας γενικότερα.

Ο σύλλογος μας έχει επανειλημμένα τονίσει τα προβλήματα αλλά και έχει προτείνει λύσεις.
Καλούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αλλά και τη διοίκηση της Υ.Π.Α. να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά».