Στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 που πραγματοποιείται στην Αθήνα μίλησε το πρωί της Δευτέρας (23/1) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας: «Όσο κι αν ορισμένοι την εποφθαλμιούν, η σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ανθεκτική και σίγουρα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ούτε προφανώς και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».

«Δηλώνω την πλήρη συμπαράστασή μου σε καθέναν από εσάς -από εμάς- που αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις και ιδιαίτερα στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Εκρέμ, είμαστε όλοι δίπλα σου» υπογράμμισε στη Σύνοδο που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με οικοδεσπότη τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Η ελευθερία και το δικαίωμα στην πολιτική δράση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος, μιλώντας για τη σπουδαιότητα του Β40 αναφορικά με την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των χωρών της περιοχής, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι όχι μόνον παρούσα, αλλά πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια αυτή.

Εποχή μέγα-κρίσεων, αλλά και εποχή ευκαιριών

Στην κεντρική τοποθέτησή του από το βήμα της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε αναφορά στις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες πόλεις.

«Ζούμε σε μια εποχή μεγα-κρίσεων», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις προκλήσεις τις οποίες διαμορφώνουν ζητήματα όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή, η έντονη αστικοποίηση, το μεταναστευτικό, η κυβερνοασφάλεια, η αύξηση στο κόστος ενέργειας κ.ά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «ζούμε και σε μια εποχή ευκαιριών».

«Αθροίζουμε δυνάμεις»

Απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του που συμμετέχουν στο B40, o δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για την ανάγκη «να επενδύσουμε περισσότερο στον κοσμοπολιτισμό και στην εξωστρέφεια των πολιτών», με στόχο «να αθροίσουμε δυνάμεις και να βάλουμε τις τοπικές κοινωνίες σε ράγες προόδου, μέσα σε ένα πλαίσιο οικουμενικών κανόνων σεβασμού και απόρριψης κάθε μορφής διάκρισης».

«Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σας προσκαλώ να είμαστε κοντά», τόνισε ο κ. Ζέρβας.