Εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν σήμερα στην κηδεία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης ενός εξέχοντος υπερεθνικιστή ρώσου ιδεολόγου. Η νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητό της, για την οποία η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία.

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, υποστηρικτής της στρατιωτικής εκστρατείας του Κρεμλίνου, ο οποίος φέρεται να είναι πολύ κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύεται ότι ήταν ο στόχος της επίθεσης που σκότωσε την 29χρονη κόρη του.

Στην κηδεία στη Μόσχα παραβρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ορισμένοι με λουλούδια στα χέρια, για να εκφράσουν τη θλίψη τους για τον θάνατό της. Συγγενείς, φίλοι, ομοϊδεάτες εθνικιστές και πολιτικοί αξιωματούχοι, απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στην Ντάρια Ντούγκινα μπροστά στο φέρετρό της, πάνω από το οποίο ήταν αναρτημένη μια μεγάλη ασπρόμαυρη φωτογραφία της. Ο Ντούγκιν και η σύζυγός του, ντυμένοι στα μαύρα, κάθισαν δίπλα στο φέρετρο της κόρης τους, σύμφωνα με τη Le Monde.

«Πέθανε για τους ανθρώπους, για τη Ρωσία, στο μέτωπο. Το μέτωπο – είναι εδώ», είπε ο 60χρονος Ντούγκιν, ο οποίος εδώ και χρόνια υποστηρίζει τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας που θα απορροφούσε τα εδάφη χωρών όπως η Ουκρανία. Είπε ακόμη ότι η κόρη του θα ήθελε οι Ρώσοι πολίτες να τιμήσουν τη μνήμη της, «υπερασπιζόμενοι την πίστη, την Ορθοδοξία, και αγαπώντας τον ρωσικό λαό».

«Αν ο τραγικός θάνατός της άγγιξε κάποιον, εκείνη θα του ζητούσε να υπερασπιστεί την ιερή (ρωσική) ορθοδοξία, το λαό και τη μητέρα πατρίδα», δήλωσε ο Ντούγκιν, φανερά συγκινημένος. «Πέθανε για τη Ρωσία, στη μητέρα πατρίδα και στην πρώτη γραμμή, η οποία δεν βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά εδώ».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, ένας ισχυρισμός που απορρίπτεται από το Κίεβο.

Η Ντούγκινα, δημοσιογράφος και πολιτειολόγος, ήταν η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενός υπερεθνικιστή ιδεολόγου και συγγραφέα που προβάλλει ένα ιμπεριαλιστικό δόγμα. Όπως ο πατέρας της, υποστήριζε σφόδρα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Ντούγκιν αποκαλείται ως ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» ή το «μυαλό του Πούτιν». Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν τον έχει στηρίξει ποτέ δημόσια, τη Δευτέρα το Κρεμλίνο εξέδωσε ένα συλληπτήριο μήνυμα από τον πρόεδρο, καταγγέλλοντας το έγκλημα που σκότωσε την Ντουγκίνα.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε συγκεκριμένα «ένα κατάπτυστο, ωμό έγκλημα», το οποιο «έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού και ταλαντούχου ανθρώπου με αληθινή ρωσική καρδιά». Ο ρώσος πρόεδρος την τίμησε επίσης μετά θάνατον με το σημαντικό παράσημο του Τάγματος του Θάρρους.

Κατά τη σημερινή κηδεία, ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, στενός οικογενειακός φίλος και υπερθνικιστής μεγιστάνας των επιχειρήσεων, έθεσε τον τόνο για πολλούς από τους επικήδειους που ακολούθησαν από ρώσους πολιτικούς, χαιρετίζοντας τη δολοφονημένη γυναίκα ως μάρτυρα, που ο θάνατός της έκανε ακόμη πιο σημαντικό για τη Ρωσία να επικρατήσει εναντίον της Ουκρανίας.

«Αυτοί που πολεμούν εναντίον μας δεν καταλαβαίνουν ότι ο ρωσικός λαός δεν αποτελείται απλώς από αυτούς που είναι ζωντανοί τώρα. Αποτελείται και από αυτούς που έζησαν πριν από εμάς και από αυτούς που θα ζήσουν μετά από εμάς. Και θα γίνουμε ισχυρότεροι με το αίμα των μαρτύρων μας. Και χάρη στο αδόκητο τέλος της αγαπημένης μας Ντάσα (Ντάρια), θα είμαστε σίγουρα οι νικητές σ’ αυτό τον πόλεμο», δήλωσε.

Οι κοινοβουλευτικοί επικεφαλής των τριών κύριων κομμάτων που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο εκφώνησαν επικηδείους, χαιρετίζοντας τον πατριωτισμό της Ντούγκινα και υποσχόμενοι πως αυτοί που διέταξαν και εκτέλεσαν το φόνο της, θα λάβουν αυτό που τους αξίζει.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος LDPR, προέβλεψε ότι δρόμοι και πλατείες θα πάρουν το όνομα της Ντούγκινα και απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

«Μία χώρα, ένας πρόεδρος, μία νίκη», είπε ο Σλούτσκι προς τους παρισταμένους.

Αναγνώσθηκαν επίσης συλλυπητήρια μηνύματα ενός υποστηριζόμενου από τη Ρωσία ηγέτη στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και του Σεργκέι Μιρόνοφ, κοινοβουλευτικού επικεφαλής του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την καταστροφή αυτού που αποκάλεσε «το καθεστώς» στο Κίεβο.

«Η νίκη θα είναι το καλύτερο μνημείο για την Ντάσα», δήλωσε ο Μιρόνοφ.