Ο Άντριου Πόππας είναι ένας Ελληνοαμερικανός στρατιωτικός ο οποίος προήχθη πλέον σε στρατηγός και χρίστηκε επικεφαλής του μεγαλύτερου Σώματος του αμερικανικού στρατού μετά από απόφαση της Γερουσίας, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την αναβάθμισή του.

Ο Πόππας, έγινε πλέον ο πιο υψηλόβαθμος ομογενής στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και θα έχει υπό την ηγεσία του περισσότερους από 800.000 ενεργούς και έφεδρους στρατιώτες, όπως επίσης και άνδρες της Προεδρικής Φρουράς.

Το Σώμα του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) που πλέον ηγείται είναι το πολυπληθέστερο στον αμερικανικό στρατό και περιλαμβάνει στρατιώτες σε μαχητική και εκστρατευτική ετοιμότητα, έχοντας τον συντονισμό των χερσαίων επιχειρήσεων.

Μέχρι πρότινος ο Poppas υπηρετούσε ως διευθυντής του κοινού επιτελείου στην Ουάσινγκτον. Σε αυτόν τον ρόλο, επικουρεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν ως σύμβουλος και του Υπουργού Άμυνας, συντονίζει και κατευθύνει τις δραστηριότητες του Κοινού Επιτελείου προς υποστήριξη του Προέδρου και εκτελεί χρέη Γενικού Επιθεωρητή του Επιτελείου.

Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει ως διευθυντής Επιχειρήσεων και ως κύριος σύμβουλος του προέδρου για πρωτοβουλίες παγκόσμιας ενσωμάτωσης, τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας και παρέχοντας επιχειρησιακή καθοδήγηση και λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Πενταγώνου και Λευκού Οίκου.

Ο στρατηγός Πόππας «έσπασε» το πρωτόκολλο για να τιμήσει τον πατέρα του

Ο ομογενής Άντριου Πόππας δεν ξέχασε τον Έλληνα πατέρα του ούτε κατά την προαγωγή του από συνταγματάρχης σε ταξίαρχο το Φεβρουάριο του 2013 σπάζοντας τον ενδυματολογικό κώδικα καθώς φόρεσε στην επίσημη στρατιωτική τελετή ένα παλιό ζευγάρι καφέ μπότες αλεξιπτωτιστών. Όπως εξήγησε στους παριστάμενους υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς, οι μπότες ανήκαν στον πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Ο Ελληνοαμερικανός Άντριου Πόπας διορίστηκε Αρχηγός της Διοίκησης των Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ

Αισθανόμενος τιμή, όπως σημείωσε, που φορούσε τις μπότες αυτές, επειδή ο πατέρας του ήταν αυτός που του έμαθε πώς να είναι στρατιώτης. «Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι θα ήθελα τα πόδια σου να ήταν λίγο μεγαλύτερα», είπε απευθυνόμενος στο συγκινημένο πατέρα του, ο οποίος ήταν εκεί με όλη την οικογένεια του.

Την είδηση της προαγωγής του Ανδρέα Πόππα διαδέχθηκε συγχαρητήριο μήνυμα από το Ιδρυμα «ΟΧΙ» της Ουάσιγκτον (Washington Oxi Day Foundation), όπως επίσης και άλλους φορείς της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

Μάλιστα, ο κ. Πόππας ήταν εκ των ομιλητών της πρόσφατης εκδήλωσης των βραβείων του Ιδρύματος ΟΧΙ, καταδεικνύοντας τους δεσμούς που διατηρεί με τη γενέτειρά του. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην πολεμική μηχανή του Μουσολίνι, το 1940.

Πρόκειται για έναν οργανισμό, που έχει ιδρυθεί με στόχο την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και πολιτών σχετικά με το σημαντικό ρόλο, που έπαιξε η Ελλάδα στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ομιλία του τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι ο πατέρας του Γιώργος ήταν μόλις 8 χρονών παιδί στην Πάτρα όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 επέδιδε στον Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο παράδοσης της χώρας για να λάβει το αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων.