Γνωρίζατε ότι ακόμα και όταν οι ηλεκτρονικές συσκευές σας είναι απενεργοποιημένες, πολλές εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον λογαριασμό ρεύματος; Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Εάν, για παράδειγμα, το καλώδιο προέκτασης που είναι συνδεδεμένο σε πρίζα τοίχου ή πηγή ρεύματος έχει κουτί μετασχηματιστή, θα συνεχίσει αυτόματα να χρησιμοποιεί ενέργεια ακόμα και όταν δεν φορτίζει τεχνικά ή δεν παρέχει ρεύμα σε τίποτα από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Treehugger.

Συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες

Το ίδιο ισχύει για κάθε στοιχείο που είναι απενεργοποιημένο ή δεν χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή, όπως ο υπολογιστής, το στερεοφωνικό ή ο φούρνος μικροκυμάτων. Όσο το καλώδιο τροφοδοσίας τους είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα, οι συσκευές θα αντλούν ενέργεια. Το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, αναφέρει το healthdigest.com, αποκάλυψε ότι οι κάτοικοι των ΗΠΑ σπαταλούν περίπου 165 δολάρια ετησίως λόγω μιας ανενεργής ηλεκτρονικής συσκευής που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, με τη σειρά του, χρησιμοποιεί περίσσεια ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και προκαλεί την περιττή απελευθέρωση επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι συνδεδεμένες, είτε είναι αδρανείς ή απενεργοποιημένες. Αυτό επεκτείνεται και σε συσκευές που χρησιμοποιούν πρίζα τοίχου για φόρτιση -ακόμα και όταν είναι πλήρως φορτισμένες, το καλώδιο ρεύματος συνεχίζει να αντλεί ηλεκτρισμό.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί αυτή η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθούν, λοιπόν, οι κορυφαίες συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες και μερικές συμβουλές για το πώς να το αποτρέψετε.

Οι περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές καταναλώνουν ενέργεια όλο το 24ωρο

Λοιπόν, ποιες ηλεκτρονικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες; Για αρχή, οποιοσδήποτε φορτιστής τηλεφώνου είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα αλλά δεν είναι συνδεδεμένος σε τηλέφωνο θα αντλεί ηλεκτρισμό από την πρίζα, σύμφωνα με το HomeStars. Εάν ο υπολογιστής ή ο εκτυπωτής σας βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ή αναστολής λειτουργίας θα χρησιμοποιήσουν, επίσης, ενέργεια που θα τους επιτρέψει να ενεργοποιηθούν γρήγορα όταν τους χρησιμοποιήσετε και πάλι. Οι φούρνοι μικροκυμάτων και οι καφετιέρες με ενσωματωμένο ρολόι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για την τροφοδοσία αυτής της λειτουργίας.

Οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών είναι μια άλλη συσκευή που σπαταλά ενέργεια. Ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένη, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιεί ενέργεια για να διατηρήσει το παιχνίδι τη στιγμή που το διακόψατε. Επιπλέον, η βάση ενός ασύρματου τηλεφώνου είναι ένα ακόμη πράγμα που θα καταναλώσει ενέργεια για να διαιωνίσει μια σύνδεση Wi-Fi ακόμα και όταν το τηλέφωνο δεν φορτίζεται. Τέλος, η τηλεόρασή σας είναι πιθανό να σπαταλήσει πολύτιμη ενέργεια για να είναι έτοιμη να ανάψει αμέσως μόλις ανιχνεύσει ένα σήμα από το τηλεχειριστήριό σας.

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια

πολύμπριζο με καλώδια

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια και να διασφαλίσετε ότι δεν χρησιμοποιείται άσκοπα όταν οι συσκευές σας είναι αδρανείς ή απενεργοποιημένες. Το κύριο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποσυνδέετε τις συσκευές σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, εάν αυτό είναι πολύ μεγάλος μπελάς για να γίνεται καθημερινά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύπριζο αντί να συνδέσετε τα καλώδια απευθείας στην πρίζα. Τα πολύπριζα διαθέτουν ένα κουμπί που σας επιτρέπει να απενεργοποιείτε την παροχή ρεύματος χωρίς να αποσυνδέετε κάθε μεμονωμένο καλώδιο.