Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση της κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, που αναφέρεται στην πρόταση της ΟΛΜΕ για την κατάργηση των αναπληρώσεων μαθημάτων από τις μαθητικές καταλήψεις στις διακοπές του Πάσχα.

Μάλιστα η κα Χριστοφιλοπούλου είχε γράψει ότι για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές συναλλαγών κ. Κοτσιφάκη – Υπουργείου Παιδείας: η ΟΛΜΕ, δια του προέδρου της, ήταν αυτή που με επιστολή της ζητούσε την κατάργηση της διάταξης που ορίζει τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Το συμπέρασμα είναι ότι το Υπουργείο υιοθετεί και εξυπηρετεί πλήρως όλα τα συνδικαλιστικά αιτήματα: από την τράπεζα θεμάτων, τον τρόπο επιλογής διευθυντών, την κατάργηση των προτύπων και τώρα το ενιαίο και αδιατάρακτο των πασχαλινών διακοπών!

Ο κ. Κοτσιφάκης αναφέρει ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι κατά την αντίληψη της ομοσπονδίας τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα ούτε με εισαγγελείς, όταν οι μαθητές διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Πολύ περισσότερο, την αναπλήρωση των μαθημάτων οφείλουμε να τη σχεδιάζουμε όχι ως τιμωρία, αλλά ισχυριζόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνεται από το σύλλογο καθηγητών με παιδαγωγικά κριτήρια και σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι θα λειτουργήσει παιδαγωγικά και παιδευτικά προς τους μαθητές και όχι τιμωρητικά».

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ συνεχίζει στο κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γράφοντας ότι «οφείλουμε να είμαστε κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Να ακούμε τα νέα παιδιά, ακόμα και αν πολλές φορές, όπως στις καταλήψεις, μας το λένε με «ακραίο» τρόπο για τα δικά μας κριτήρια».

Η ΟΛΜΕ λοιπόν πρότεινε και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για την αναπλήρωση των μαθημάτων να αποφασίζουν τα σχολεία με παιδαγωγικά κριτήρια. Μάθημα ως τιμωρία για εμάς δεν νοείται τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης ενώ αναφέρει ότι «δυστυχώς, πολλοί και πολλές που πέρασαν από ηγετικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν, και με τις μετέπειτα απόψεις που δημόσια διακηρύσσουν, ότι δεν κατάλαβαν τίποτε από το τι πραγματικά σημαίνει εκπαίδευση και καθημερινότητα στη σχολική ζωή. Τι σημαίνει εφηβεία, νεολαία και πως την προσεγγίζεις με παιδαγωγικούς όρους. Δυστυχώς, το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την κα Χριστοφιλοπούλου, από τις δηλώσεις της».

«Και επειδή η πρώην Υφυπουργός Παιδείας αναφέρεται απαξιωτικά και στο πρόσωπό του, μιλώντας μάλιστα ξεδιάντροπα για «συνδιαλλαγή», διαπιστώνεται πως ακόμα δυστυχώς δεν κατανοεί ούτε το στοιχειώδες, ότι δηλ. οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε συνδικάτου, είναι συλλογικές και όχι προσωπική πολιτική του εκάστοτε προέδρου» υπογραμμίζει ο κ. Κοτσιφάκης.

Τελειώνοντας, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ υπενθυμίζει στην πρώην Υφυπουργό ότι αυτός, ο «συναλλασσόμενος» πρόεδρος της ΟΛΜΕ, βρίσκεται και από τη δική της ψήφο και πολιτική επιλογή, μαζί με άλλους 2.500 εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ, εδώ και 20 μήνες, στη διαθεσιμότητα (και χωρίς μισθό εδώ και ένα χρόνο). Διαθεσιμότητα που διαστροφικά μυαλά πολιτικών, ξένων και ντόπιων, σχεδίασαν πλήττοντας όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους αλλά και χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, που τους απέκλεισαν από τις εκπαιδευτικές τους επιλογές στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των ιδιωτών σχολαρχών. Άραγε κατ’ αυτόν τον τρόπο εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται η πρώην Υφυπουργός Παιδείας την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος;

«Λίγο τσίπα και συστολή, κα Χριστοφιλοπούλου, δεν θα έβλαπτε… Και μια συγγνώμη στα θύματά της πολιτικής σας, έστω εκ των υστέρων, θα ήταν λυτρωτική ίσως για εσάς» αναφέρει ο κ. Κοτσιφάκης.