Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις προοπτικές του 2011 χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 11%, στο 6,5%, υπογραμμίζοντας, «προφανέστατα τώρα θα μπει φρένο και στην έξαρση του φαινομένου μεταπήδησης των Ελλήνων ξενοδόχων σε άλλους κλάδους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Philoxenia (18-21 Νοεμβρίου), στη Γερμανία η μείωση του ΦΠΑ από 18%-19% σε 7%, οδήγησε σε διάστημα οκτώ μηνών, σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 70.000-80.000, ενώ τα άμεσα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 860 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, στη Λετονία όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ, χάθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας και τα έσοδα έπεσαν κατακόρυφα.

Αναφέροντας, ότι ήδη στην Αθήνα έξι ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα, ο κ. Τσακίρης, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη κατάρτισης ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, με εξειδίκευση των πολιτικών και ακριβή προσδιορισμό του χρονικού περιθωρίου εφαρμογής τους.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 70%, και στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία» για τους ξένους επισκέπτες. Τόνισε, ότι η εικόνα στον ελληνικό τουρισμό, στον οποίο απασχολούνται 900.000 άτομα άμεσα και έμμεσα, παραμένει στάσιμη τα τελευταία δέκα χρόνια και σημείωσε ότι ο τρόπος προσέγγισης που χρησιμοποιείται «έχει πλέον κουράσει».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη για πρόβλεψη από πλευράς υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να πριμοδοτείται οριζόντια ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ ζήτησε και την επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ, της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία που κινδυνεύουν να διακόψουν την λειτουργία τους λόγω χρεών και χαμηλής ζήτησης.

Την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, μαρίνες, λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και της προβολής ενός σύνθετου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Κανελλόπουλος, σημειώνοντας ότι πλέον ο οργανισμός θα προσαρμόζει τη διαφημιστική του καμπάνια ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε περιοχής.

Λιγότερες αφίξεις & πτώση τζίρου παρά τις χαμηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία

Σε πάνω από 11% αναμένεται η πτώση του τζίρου των ελληνικών ξενοδοχείων για το 2010, δεδομένου ότι το Μάιο τα έσοδά του σημείωναν κάμψη κατά 13% και τον Αύγουστο κατά 9,2%, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Διονύσης Χιόνης, παρουσιάζοντας τη σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2010 και απάντησαν 700 ξενοδοχειακές μονάδες, που αντιπροσωπεύουν το 12% της συνολικής δυναμικότητας σε κλίνες. Από την Αθήνα ανταποκρίθηκε το 17%, από Θεσσαλονίκη το 37%.

Σημειώνεται ότι στο 10μηνο φέτος, ο τζίρος καταγράφεται μειωμένος κατά 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν η πτώση έφθανε στο 12,6 % συγκριτικά με το 2008.

Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, στο 9μηνο φέτος, οι αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σημείωσαν πτώση κατά 5,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Καλαμάτα, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 12,5%, 9,4% και 11% αντίστοιχα. Αναφορικά με τις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων, τον Μάιο καταγράφηκε πτώση κατά 10%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009, με μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζεται στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου και Αττικής. Τον Αύγουστο η πτώση αυτή περιορίστηκε στο 4,88%. Σημείωσε δε ότι η μείωση στις πληρότητες, είναι μεγαλύτερη στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών.

Τόνισε ότι οι τιμές διάθεσης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος καταγράφηκαν μειωμένες κατά 3,26% το Μάιο και 4,33% τον Αύγουστο, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Αναφορικά με την απασχόληση, τόνισε ότι μειώθηκε κατά 2,89% το Μάιο, με το συνολικό αριθμό των απασχολουμένων να φθάνει σε 141.000 άτομα, και κατά 1,83% τον Αύγουστο, με 160.000 άτομα.