Στο φιλόδοξο σχέδιο των ελληνικών νησιών για να προσελκύσουν και πάλι τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC: τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», τονίζοντας πως στόχος της είναι να μετατραπούν τα νησιά της Ελλάδας, όπως η Μήλος, σε Covid-free προορισμούς για τους τουρίστες.

Πολλοί από τους κατοίκους της Μήλου στηρίζονται στον τουρισμό και καλωσορίζουν το σχέδιο για να ανοίξει και πάλι. Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο βίντεο του βρετανικού δικτύου καταγράφονται εικόνες με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για την άφιξη των τουριστών. Ο Γιάννης είναι έτοιμος να δείξει στους πελάτες του τους υποβρύχιους θησαυρούς της Μήλου και πάλι. «Φέτος είναι ο εμβολιασμός. Είμαστε εμβολιασμένοι, οι πελάτες μας οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, έχουμε επίσης τα τεστ και δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε αν ο άλλος είναι ή όχι με ιό. Έτσι προχωράμε», δηλώνει στην κάμερα του BBC.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων και των εργαζόμενων για το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

«Είμαι στη Μήλο για 1,5 χρόνο χωρίς επισκέπτες, τουρίστες, τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο. Για κάποιον στην ηλικία μου, το να μην βλέπεις ανθρώπους και να μη βλέπεις πολύ επικοινωνία και ενέργεια τριγύρω… είναι πολύ δύσκολο για μένα», λέει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Θοδωρής Βαμβακάρης.

Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Ανησυχώ πάντα. Είναι διαφορετικό να έχουμε 5.000 άτομα να ζουν εδώ και διαφορετικό να έχουμε 25.000 άτομα, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», δηλώνει η Μόρφω Βάλλα, επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Μήλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2020 η Ελλάδα καλωσόρισε μόλις το 25% του συνηθισμένου αριθμού επισκεπτών της. Και δεν είναι μόνο τα εστιατόρια και τα μπαρ που θέλουν τους τουρίστες πίσω. Μπορεί η παραγωγή κατσικίσιου τυριού να μην είναι φαντάζει ως μια δουλειά που σχετίζεται με τον τουρισμό, στηρίζεται όμως στους ξένους πελάτες που επισκέπτονται το νησί. «Όλα εδώ είναι μία αλυσίδα. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, όλα αυτά δουλεύουν με δικά μας προϊόντα. Εάν αυτοί δεν ανοίξουν και δεν έχουν τουρισμό, να πάει ο τουρίστας να φάει, να καταναλώσει τοπικά προϊόντα, εγώ τι θα κάνω;», λέει ο τυροκόμος Αυγουστής Γαλανός.