Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», καθώς ξεπεράστηκε και το φράγμα των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών, κατακτώντας σταδιακά μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια τόσο για τους κατοίκους της χώρας, όσο και για τους τουρίστες που ήδη επισκέπτονται τα νησιά μας. Για ένα ολοκληρωμένο ασφαλές άνοιγμα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα από την υγειονομική επιτροπή, ώστε να υπάρχουν διαρκείς βελτιώσεις έκανε λόγο από το βήμα της βουλής ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο πρωθυπουργός επισήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση η υποδοχή των επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το νέο κανονισμό που θα διέπει τη λειτουργία του Πιστοποιητικού COVID-19.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Από Τετάρτη 26 Μαΐου όλα τα εμβόλια για τους 35 -39

Εν τω μεταξύ, αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια στις ηλικίες των 35-39. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, όπου καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχών. Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πατάει γκάζι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Εντατικά προχωρά στα νησιά ο εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέσω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία». Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε εύσημα σε Σαντορίνη και Σύρο, όπου σπάνε τα ρεκόρ για αυτή την εβδομάδα στους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά είναι τα εξής:

  • Σαντορίνη: Από 11% σε 25%
  • Σύρος: Από 12% σε 23%

Παράλληλα, θετική είναι η εικόνα για σχεδόν όλα τα νησιά, καθώς σημειώνεται αυξημένη συμμετοχή, ωστόσο διευκρίνισε ότι πέντε νησιά καταγράφουν αρκετά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και είναι τα εξής:

  • Κάλυμνος
  • Ζάκυνθος
  • Σάμος
  • Λήμνος
  • Κεφαλονιά

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει ανά εταιρεία (κατά μέσο όρο)

  • Pfizer: 2.100.000
  • AstraZeneca: 740.000
  • Μoderna: 300.000
  • Johnson & Johnson: 70.000

Τι αλλάζει στον εμβολιασμό για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Επισημαίνεται, ότι εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο. Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Αντίστροφη μέτρηση για το πράσινο πιστοποιητικό

Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, μετά και τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή, τέλος, έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Ως προς τα διαδικαστικά, σε 6 ημέρες οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το «green pass», χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.