Το σύνολο της επικαιρότητας αλλά και του ενδιαφέροντος των πολιτών τα τελευταία 24ωρα είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και πώς οι προτάσεις τους θα επηρεάσουν ή όχι την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία και την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στις διαδημοτικές μετακινήσεις εντός νομού με τη χρήση του αριθμού «6» για την σωματική άσκηση και όταν ανοίξει το λιανεμπόριο με το νούμερο «2» αναλόγως αν θα μιλάμε για click inside ή click away. Στο τραπέζι φυσικά είναι και η χρήση του αριθμού 13032 αποκλειστικά και μόνο για τη μετάβαση στα καταστήματα.

Αυτό που απασχολεί ωστόσο τους περισσότερους και με δεδομένη την συσσωρευμένη κούραση και απογοήτευση από τον παρατεταμένο εγκλεισμό και την μη αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής, είναι οι μετακινήσεις εκτός νομού ενόψει και της εορτής του Πάσχα. Μία περίοδος κατεξοχήν δεμένη με τα χωριά και τα εξοχικά. Εκεί που συγκλίνουν οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις πολιτικών και επιστημόνων είναι ότι θα αργήσει λίγο ακόμα η συζήτηση για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Πατούλης: Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος. Το εμπόριο είναι πολύ κουρασμένο

«Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος. Το εμπόριο είναι πολύ κουρασμένο. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μόνος σύμμαχος ο εμβολιασμός», είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Ακόμα τόνισε ότι ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας εμβολιασμού. Για το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου από Δευτέρα είπε πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να υπάρξει μια περεταίρω φάση της πανδημίας. Θέλουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι είναι να επιστρέψουμε σε πισωγυρίσματα;».

Σημείωσε ότι το εθνικό σύστημα υγείας δοκιμάζεται και ότι υπήρξαν κάποιες σωστές ενέργειες του Υπουργείου για την ενδυνάμωση του συστήματος με ιδιώτες γιατρούς σλλά «δεν παύει να υπάρχει το μεγάλο θέμα των θέμα όπου δίνεται καθημερινή μάχη για τα κρεβάτια».

Άνοιγμα σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Πατούλης παρουσιάστηκε αντίθετος σε ενδεχόμενο άνοιγμα, λέγοντας ότι «ένα άνοιγμα σχολείων αυτή τη στιγμή θα σήμαινε ιδιαίτερες διαδικασίες αύξησης των κρουσμάτων και περαιτέρω πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας».

Τόνισε πως τα self tests και τα rapid tests θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο άνοιγμα, αλλά «όλα αυτά θέλουν μικρά προσεχτικά βήματα» με πρώτο το λιανεμπόριο που θα δώσει διέξοδο στη ψυχολογία όλων μας». Σημείωσε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 5 Απριλίου αφήνοντας ερωτηματικά για το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου.

Σχετικά με την εστίαση ο κ. Πατούλης τόνισε πως μετά τα μέσα Απριλίου θα αξιολογηθεί η κατάσταση, εκτιμώντας πως βλέπει την εστίαση να ανοίγει «προς το Μάιο».

Για το ενδεχόμενο μετακινήσεων από νομό σε νομό τη περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Δεν θα έχουμε Πάσχα όπως το περιμένουμε. Θεωρώ όμως ότι θα έχουμε άνοιγμα Πάσχα. Θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τους νομούς. Θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε, πάντα όμως με προσεχτικό τρόπο».

Διευκρίνισε για το αν οι μετακινήσεις θα γίνονται από νομό σε νομό η διαδημοτικά, σημειώνοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες εβδομάδες. Οποιαδήποτε μεγάλα άλματα θα μας πάνε πίσω».

Πέτσας: Κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επικείμενη χαλάρωση του lockdown και των μέτρων περιορισμού τονίζοντας «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο». Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» συμπλήρωσε, ότι η Κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. «Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει – όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα – στήριξη του κλάδου. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Παραδέχθηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς ανέφερε «όταν κάτι δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε. όταν υπάρχουν αποστάσεις πρέπει να δίνεται μία λειτουργική λύση», ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Τζανάκης: Το να ανοίξουμε με 2000 – 2500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο

Την εκτίμηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη επιπεδώνεται διετύπωσε ο Νίκος Τζανάκης, τασσόμενος υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με εγρήγορση, αλλά μόνο των Λυκείων, ειδικά της 3ης Λυκείου. Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην πανδημία δήλωσε απερίφραστα.

«Σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις στην Ιατρική Σχολή, έως τις 10 – 15 Απριλίου θα έχουμε 2000, 2000 και κάτι κρούσματα ή λίγο παρακάτω από 2000, 2000 με 2200 από τις 20 Απριλίου, και ύστερα θα αρχίσουμε να “παίζουμε” με κυλιόμενους μέσους όρους κάτω από 2000. Στην αρχή μεταξύ 1500 και 1800…». «Το Δεκέμβριο ανοίξαμε με 1500 – 1600 κρούσματα, 29 Δεκεμβρίου, παραμονές Πρωτοχρονιάς, είχαμε 1910 κρούσματα» υπενθύμισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων είπε ότι «το να ανοίξουμε με 2000 – 2500 κρούσματα βεβαίως έχει ρίσκο στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, γιαυτό μου αρέσει ο όρος “ανοίγουμε με περίσκεψη και εγρήγορση’“. Πρέπει να εκθειάσουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη μάχη τα self test ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να μπουν στη μάχη αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες θα τα τηρήσουν, είναι προς όφελός τους. Εάν ανοίξουμε με εγρήγορση. Δεν πρόκειται για “χαλάρωση” πρέπει να απαγορευτεί αυτή η λέξη, είμαστε σε εγρήγορση».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να ανοίξουμε με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, με αυστηρότατα πρωτόκολλα και τέστινγκ». «Οι εμβολιασθέντες 60 άνω μπορούν να πάνε στον προορισμό τους έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν μικρή πιθανότητα ιοφορίας και να μεταδώσουν» σημείωσε.