Ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ανεργία, προτείνει ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται θετικό αναπτυξιακό σοκ στην αγορά και μία ένεση ρευστότητας για «να επανακκινηθεί η μηχανή της οικονομίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να βγει από το κόκκινο το αποθεματικό του ΟΑΕΔ που σήμερα αδυνατεί να καλύψει τον μεγάλο όγκο των ανέργων οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν και να κάνουν χρήση των παροχών του Οργανισμού».
Σχετικά με το θέμα ότι μόνο το 10% των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας, ενώ επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας παίρνει μόλις το 1,5% εξ αυτών, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι είναι φυσικό επακόλουθο σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλότατης ανεργίας, ο ΟΑΕΔ -με τα διαρκώς μειούμενα χρόνο με το χρόνο κονδύλια που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για την ανεργία και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων να αυξάνει κατά 45% την τελευταία τετραετία- να επιχειρεί μέσα από την αυστηροποίηση των κριτηρίων να πετάξει μεγάλο αριθμό ανέργων, γιατί αδυνατεί να τους καλύψει.

«Υπάρχει σειρά από προϋποθέσεις που έχουν άμεση σχέση με τα ημερομίσθια που πρέπει να συμπληρώνει ένας άνεργος τα τελευταία χρόνια, αλλά και συγκεκριμένοι όροι που στη χώρα μας, εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειας της ύφεσης, συνιστούν έναν αποτρεπτικό παράγοντα για μεγάλες κατηγορίες ανέργων να ενταχθούν ως δικαιούχοι των προνοιών που έχει ο ΟΑΕΔ των επιδομάτων» υπογραμμίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος και προβαίνει σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το επίδομα ανέρχεται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι στη χώρα μας. «Για παράδειγμα, στη Γερμανία ανέρχεται στο 60% και μπορεί να φθάσει και στο 67%-70%, αν στην οικογένεια υπάρχουν ανήλικα παιδιά, στη Γαλλία είναι γύρω στα 28 ευρώ και φθάνει μέχρι και το 75%-80% του ημερήσιου μισθού, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες, Φινλανδία – Σουηδία – Δανία, υπάρχει υψηλή μηνιαία αποζημίωση ως επίδομα ανεργίας και βεβαίως και πρόνοιες άμεσης ένταξης του ανέργου και άμεσης επανένταξής του στην αγορά εργασίας. Στην Ιταλία, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 1.180 ευρώ, ίσως από τα υψηλότερα της Ευρώπης, ικανό έτσι ώστε το πρώτο χρονικό διάστημα ένας άνεργος να μπορέσει με την άνεσή του και χωρίς να πιέζεται οικονομικά να αναζητήσει εργασία ανάλογη με εκείνη που έχασε».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ΓΣΕΕ για το επίμαχο θέμα, δηλώνει ότι η Συνομοσπονδία έχει ως βασική διεκδίκησή της το θέμα της ανεργίας και των ανέργων και σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έκανε στο παρελθόν, ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Μάλιστα, κάνει λόγο για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη. «Γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα» τονίζει.

«Ακόμη και οι περικοπές που έγιναν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, που δεν είχαν κανένα δημοσιονομικό όφελος, έγιναν με πρόσχημα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Από τότε που περικόπηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και έγινε η βίαιη παρέμβαση στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη» καταλήγει ο κ. Καραγεωργόπουλος.