Τα νέα κρούσματα τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης 29/12. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε , οι νέοι θάνατοι άγγιξαν τους  , ενώ οι διασωληνομένοι ανέρχονται σε .

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής: «Σήμερα ανακοινώνουμε 1047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Ποιο SMS στέλνουμε για ρεβεγιόν – Αντίστροφη μέτρηση για τα σχολεία, παρατείνεται η τηλεργασία

Αλλαγή του χρόνου δύο ώρες νωρίτερα θα κάνουμε φέτος, καθώς τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ισχύουν κανονικά και για την Πρωτοχρονιά.

Έτσι το ρεβεγιόν μεταφέρεται και η σύσταση ειδικών και κυβέρνησης είναι με όσους περάσαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τα ίδια πρόσωπα να συναντηθούμε και τις προσεχείς ημέρες. Να διατηρηθεί δηλαδή η «κοινωνική φούσκα» και να τηρηθεί το όριο των 9 ατόμων και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Στόχος είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να μην δοκιμαστεί ξανά η αντοχή των δημόσιων νοσοκομείων. H παράταση του lockdown φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ με ΦΕΚ παρατείνεται για την ίδια ημερομηνία και η τηλεργασία.

Συνεδριάζουν λοιμωξιολόγοι – Κεραμέως για τα σχολεία

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταρτιστεί το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με την κυβέρνηση να περιμένει τον τελευταίο λόγο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ειδική επιτροπή με την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως – για μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και το άνοιγμα το σχολείων.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ποιες ώρες απαγορεύεται η κυκλοφορία

Σε ισχύ θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Ποιο κωδικό στέλνουμε για το ρεβεγιόν

Οι οικογένειες που θα μετακινηθούν για την επίσκεψη σε γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να το κάνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6» στο νούμερο 13033. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Αναλυτικά το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:00 – 20:00.   Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Τι ισχύει  για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τ.μ. ναού. Ωστόσο, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Τσουχτερά τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά, ενώ αν κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.