Ο ερχομός ενός νέου κουταβιού στην οικογένεια ομολογουμένως είναι μια συναρπαστική εμπειρία που, όμως, χωρίς τη κατάλληλη προετοιμασία και υπευθυνότητα μπορεί να γίνει ανησυχητική. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς με τις κατάλληλες συμβουλές θα έχετε μια όμορφη και ήρεμη οικογένεια.

Η μετακόμιση ενός κουταβιού σε ένα νέο περιβάλλον και σε μια νέα οικογένεια μπορεί να προκαλέσει στρες τόσο σε αυτό, όσο και στους ανθρώπους.

Το μόνο που χρειάζεται, για να κάνετε αυτή τη μετάβαση όσο γίνεται ευκολότερη είναι ένας επαρκής προγραμματισμός και φυσικά, όρεξη και συνέπεια.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προτού φέρουμε το κουτάβι στην οικογένεια, προκειμένου να πάνε όλα κατ’ ευχήν;

Πριν τον ερχομό του κουταβιού στο σπίτι; 

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την οικογένεια

Ένας σκύλος είναι μεγάλη δέσμευση, οπότε προτού πάρετε την απόφαση να κάνετε το «μεγάλο βήμα», καλό είναι να συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας για αυτό.

Εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλης της οικογένειας για την υιοθέτηση του κουταβιού, στη συνέχεια πρέπει να οριστεί ένα βασικό «αφεντικό-φροντιστής» του σκύλου. Ειδάλλως, θα υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για βασικά πράγματα.

Για τη καλύτερη επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ αφεντικού και κατοικίδιου, καλό είναι να τεθούν εξαρχής τα όρια και οι κανόνες του σπιτιού. Λόγου χάρη που θα κοιμάται ο σκύλος και θα έχει μερική ή ολική πρόσβαση σε όλο το σπίτι;

Το σημαντικό πριν την απόκτηση και την εκπαίδευση του κουταβιού είναι να υπάρχει μια κοινή «γραμμή πλεύσης» για όλη την οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει υγιές, αρμονικό κλίμα στο σπίτι και δεν θα μπερδεύεται το κατοικίδιο.

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα!

Προμηθευτείτε με τα απαραίτητα και βασικά προϊόντα κατοικίδιου τα οποία θα σας βολέψουν για καιρό, για να μη τρέχετε τελευταία στιγμή στα μαγαζιά.

  • Σπιτάκι σκύλου
  • Μπολ φαγητού και νερού
  • Σκυλοτροφή και λιχουδιές για εκπαίδευση-άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο για ισορροπημένη διατροφή
  • Κολάρο και λουρί
  • Κρεβάτι σκύλου
  • Παιχνίδια, ειδικά παιχνίδια για μάσηση
  • Καθαριστικά για λεκέδες και οσμές
  • Ειδικές αυλόπορτες- διαχωριστικά μωρών, για να οριοθετείτε τον χώρο.

Προετοιμασία του σπιτιού

Η προετοιμασία του σπιτιού είναι από τα βασικότερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παρθούν, ειδικά, αν το κατοικίδιο έχει το ταλέντο να μασουλάει πράγματα που δεν πρέπει.

Αν το κουταβάκι ή και το μεγαλύτερο σκυλάκι είναι ατακτούλικο, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ξεχωριστό χώρο στον οποίο θα παίζει με τα παιχνίδια του.

Με αυτόν τον τρόπο αποκλείετε την πιθανότητα να φάει κάτι επικίνδυνο για την υγεία του και να κάνει ζημιές στο σπίτι. Επίσης, όταν πρέπει να λείψετε από το σπίτι, το κατοικίδιο θα ξέρει πώς να συμπεριφερθεί όμορφα και σωστά.

Ιδανικά, ο χώρος στον οποίο το σκυλάκι παίζει με τα παιχνίδια του πρέπει να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, όπου υπάρχει καθημερινή όλων των μελών της οικογένειας, για να μην νιώθει το κατοικίδιο απομονωμένο.

Συνήθως, ο χώρος που επιλέγεται για αυτόν τον σκοπό είναι η κουζίνα, όπου καθαρίζεται και εύκολα. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχει τίποτα που δεν είναι φαγώσιμο από το σκυλάκι.

Ειδικά αν το κατοικίδιο είναι κουταβάκι, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, ώστε να μην υπάρχουν φάρμακα, χημικά ή φυτά που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του.

Φροντίδα στο σπίτι

Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να παραλείψετε κάποιες μέρες εργασίας-όπου είναι εφικτό- προκειμένου να περάσετε λίγο χρόνο με το κατοικίδιο σας για εκπαίδευση και αλληλεπίδραση.

Επίσης, τις πρώτες μέρες της προσαρμογής του κουταβιού στους ρυθμούς του περιβάλλοντος και της οικογένειας, καλό είναι να περνάμε χρόνο με το φιλαράκι μας, για να αναπτύξουμε γερούς δεσμούς φιλίας.

Σε περίπτωση που έχετε προγραμματίσει κάποιο ταξίδι ή έχετε ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν σας επιτρέπουν να περνάτε χρόνο με το κατοικίδιο σας, καλό θα ήταν να ψάξετε για εναλλακτικό σχέδιο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσλάβετε κάποια νταντά σκύλου ή να απευθυνθείτε σε κάποιο πρόσωπο που μπορεί να φροντίσει το σκυλάκι σας, για να μην παραμελήσετε τη καθημερινή και υποχρεωτική ρουτίνα του κατοικίδιου.

Εκπαιδευτής.

Η εκπαίδευση των σκύλων είναι βασική υποχρέωση του ανθρώπου απέναντι στο σκυλί και στην πολιτεία. Η υπακοή και η υποταγή του σκύλου σε κανόνες και εντολές του αφεντικού του είναι πολύ σημαντικό για την υγεία όλων!

Τα σεμινάρια εκπαίδευσης σκύλων είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την επίτευξη του στόχου. Ουσιαστικά, ο εκπαιδευτής «εκπαιδεύει» το αφεντικό, διορθώνει την ανάρμοστη συμπεριφορά του σκύλου και συσφίγγει τις σχέσεις ανθρώπου-σκυλάκου!

Ορισμένοι άνθρωποι λανθασμένα υποτιμούν την αξία και την προτεραιότητα της εκπαίδευσης στη ζωή του ανθρώπου και του κατοικίδιου του, θεωρώντας την «πεταμένα λεφτά».

Εντούτοις, η εκπαίδευση του σκύλου είναι το «κλειδί» για την ομαλή και σωστή ανάπτυξη του σκυλάκου. Για τον ίδιο λόγο που φροντίζουμε για την ανάπτυξη των παιδιών μας, οφείλουμε να φροντίσουμε και την εκπαίδευση των «φίλων» μας.

Σχεδιασμός βόλτας με αμάξι

Χρειάζεται πολύ προσοχή, όταν πρόκειται το κατοικίδιο να μπει για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο, καθώς μπορεί να αποβεί μια μοιραία εμπειρία.

Ακόμα και για τα μεγαλύτερα σκυλάκια το αυτοκίνητο μπορεί να κατατροπώσει τη ψυχολογία τους και να καταλήξει μια χρόνια φοβία για τα αυτοκίνητα.

Η καλύτερη λύση είναι να έχετε έναν βοηθό ή εκπαιδευτή, ο οποίος θα απαλύνει την αναστάτωση του κουταβιού και θα το κρατάει απασχολημένο, όσο οδηγείτε.

Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσετε ένα κλουβί-Crate σκύλων στα πίσω καθίσματα, εφόσον το σκυλάκι έχει συνηθίσει σε αυτό. Διαβεβαιωθείτε μόνο ότι είναι σταθερό, για να μην γλιστράει και αναστατώνει το φιλαράκι μας.

Κατά τον ερχομό του σκύλου στο σπίτι.

Εφόσον παραλάβατε το νέο μέλος της οικογένειας και κάνατε τη πρώτη σας βόλτα με το αμάξι, έρχεται η περίοδος της γνωριμίας με όλα τα μέλη της οικογένειας και η προσαρμογή στους νέους ρυθμούς.

Η πρώτη επαφή του κουταβιού με την οικογένεια και το σπίτι είναι πολύ σημαντική, διότι η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική και επηρεάζει τη ψυχολογία του.

Ευχάριστα, αλλά διακριτικά

Ένα καινούριο περιβάλλον με θόρυβο και πολυκοσμία είναι μια συντριπτική και στρεσογόνα για ένα ντροπαλό και εσωστρεφές κουταβάκι.

Η πρώτη μέρα με το κουταβάκι στο σπίτι πρέπει να είναι ήσυχη και απλή. Αποφύγετε καλεσμένους και αγνώστους στο σπίτι, μέχρι να νιώσει άνετα το κατοικίδιο.

Γνωριμία με το κλουβί για σκύλους

Το κλουβί για σκύλους ή αλλιώς «crate» είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης. Ωστόσο, μερικά σκυλάκια χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να το συνηθίσουν και να εναρμονιστούν μαζί του.

Η ώρα της εκπαίδευσης

Όσο πιο γρήγορα εκπαιδεύσετε το κουταβάκι, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει «καλούς τρόπους» και θα υπακούει στους κανόνες.

Οι βασικότεροι άξονες της εκπαίδευσης είναι δύο: Η χρήση της τουαλέτας και η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια του περιβάλλοντος του.

Ρυθμίστε τη ρουτίνα του ζώου

Η ρουτίνα συμβάλλει στη σωστή χρήση της τουαλέτας και καθησυχάζει τα φιλαράκια μας.

Βγάλτε το καθημερινό πρόγραμμα για βόλτες, γεύματα, διαλείμματα για τουαλέτα και άσκηση.

Η καθημερινή τήρηση της ρουτίνας από όλους μας είναι απαραίτητη για μια ομαλή συμβίωση με το κατοικίδιο. Πολλές φορές θα χρειαστεί να επιμείνουμε στους κανόνες, αλλά αυτό μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στην οικογένεια.

Άδεια υιοθέτησης σκύλου.

Στις περιπτώσεις υιοθεσίας ενός σκύλου χρειάζεται να έχουμε ειδική άδεια υιοθέτησης ζώου από τη πολιτεία, ενώ αν αποκτήσουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι πρέπει να του βάλουμε τσιπάκι.

Αυτό συμμορφώνεται απόλυτα στους νόμους και τη νομοθεσία του κράτους, μας κάνει νομοταγείς πολίτες και μας εξασφαλίζει ότι θα βρούμε το σκυλάκι μας σε περίπτωση που χαθεί.

Κτηνίατρος.

Από τις πιο βασικές υποχρεώσεις ενός σκυλογονέα είναι να βρει έναν επαγγελματία για το κατοικίδιο του. Η πρώτη επίσκεψη με το κουταβάκι στον κτηνίατρο πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, διότι θα επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα.

Στο πρώτο ραντεβού με το κτηνίατρο πιθανότατα θα γίνει ένας γενικός έλεγχος του κατοικίδιου, προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμός.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός νέου σκυλάκου από την οικογένεια είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά κρύβει και πολλές ευθύνες. Καλό είναι να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ψυχολογικά, οικονομικά και οικιακά, για να υποδεχτούμε το σκυλάκι μας με αγάπη και ανυπομονησία.

Το άρθρο επιμελήθηκε η συντακτική ομάδα του pet shop – Petvet24.gr, ευχαριστούμε για την ανάγνωση!