Μητσοτάκης: Όταν απειλείται η υγεία δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με νοσηλεύτριες που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη


ΕΛΛΑΔΑ
10:03
21/11/2020
Μητσοτάκης: Όταν απειλείται η υγεία δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση
53
loading

«Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν στη συμπρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχε πει από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης, να ευχαριστήσει τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ, η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βαθιά πατριωτική πράξη»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιλογή των νοσηλευτών να μεταβούν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη, και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή».

«Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους των νοσηλευτών μίλησε η Μπάνια Μαλαμάτη -που ταξίδεψε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης- και είπε ότι «πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα»

Οι εθελοντές, ανέφεραν με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι ένας πραγματικός και επικίνδυνος εχθρός και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης.

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας, είπε ότι πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους, οι οποίοι μερικές φορές, ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας, πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και είπε ότι «δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά οργανωμένες χώρες αναγκάζονται να ζητήσουν τη μεταφορά ασθενών εκτός συνόρων, όπως η Ελβετία, η οποία στέλνει ασθενείς στη Γαλλία, «γιατί δεν αντέχει πια η Ελβετία να τους περιθάλψει». «Άρα είναι σημαντικό να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο έχουμε να δούμε από το 1919», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200, και έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με «μαζικές προσλήψεις», πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Πέραν αυτής της παρακαταθήκης, όμως, τόνισε ότι το έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ θα έχει συνέχεια, αναφέροντας ότι 170 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα εντός των επόμενων δύο μηνών.

«Κάναμε πολλές μαζικές προσλήψεις. Πρόθεσή μου είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποκτά μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα σε προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Έχουμε σήμερα παραπάνω από 1.200 μονάδες που λειτουργούν στη χώρα από εκεί που παραλάβαμε 567, και βέβαια θα προσθέσουμε και άλλες με τη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, έτσι ώστε όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη γρίπη, ενδεχομένως την επόμενη πανδημία -γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό- να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι».

«Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid, είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ' όλα εσείς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λίγη υπομονή ακόμη»

Συνομιλώντας με τους νοσηλευτές, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα λόγια που ίδιοι του είπαν, στην ανάγκη δηλαδή οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο τους. «Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, είναι μία μάχη ατομική και συλλογική που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Αυτό το πράγμα πραγματικά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, να κάνουμε όλοι υπομονή. Να κάνουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτόν τον ιό, να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε και να γυρίσουμε όλοι πίσω στην κανονικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη, που ταξίδεψε στο Ιπποκράτειο προερχόμενη από Ρέθυμνο.

«Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η Πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς» επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Και πιστεύω ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε καν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Ελπιζω να βγω λαθος αλλα ασθενεις απο αλλες αιτιες στις κλινικες (πολλοι μεταφερθηκα απο νοσοκομεια) χωρις ιο θα αρχησουν να πεφτουν σαν τα κοτοπουλα.
  Να δουμε πως θα περιορισουν την ενδονοσοκομειακη λοιμωξη.

 2. avatar Μike 01

  Όταν απειλείται η δημόσια υγεία, δεν φέρνεις 2εκατομμύρια τουρίστες χωρίς τεστ.Θα σώσεις κάποιους ξενοδόχους αλλά θα γκρεμιστεί ολόκληρη η οικονομία της χώρας.Θέλει πολύ μυαλό ή ακολουθείς τα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου;Διαγωνισμό κάνετε μαζί κ με τον Τσίπρα ποιος θα βλάψει περισσότερο τη χώρα;

  1. avatar GRAIKYLISTAN COMMUNISTAN 1973-2020

   GRAIKYLOI IS NOT THE TURIST IS THE LATHRO THAT KOULIS BRING SO HE CAN MAKE MONEY FROM THE MKO

 3. avatar Δημόσιος

  1)Ενώ όταν δεν απειλείται (φαινομενικά) η δημόσια Υγεία τι ισχύει ακριβώς ; διαλύουμε τα πάντα; για πες μας να ξέρουμε και εμείς... 2)«.....βέβαια θα προσθέσουμε και άλλες έτσι ώστε όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη γρίπη, ενδεχομένως την επόμενη πανδημία -γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό- να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι». Εντάξει τότε, όλα τέλεια!

 4. avatar PanosGianaros

  Το μέταλλο και ο άνθρωπος έχουν πολύ στενή σχέση.
  Το μέταλλο το περνάς απο καλούπι του δίνεις το σχήμα και την αντοχή που θέλεις και μετά
  στέκει εκεί χιλιάδες χρόνια , , , ακούνητο , αμετάβλητο . . . !
  Ο άνθρωπος περνάει και αυτός απο καλούπι , είναι η οικογένειά του , εκεί μέσα παίρνει την
  αντοχή του , βγαίνει στην κοινωνία και είναι ίδιος για δεκάδες χρόνια . . . όπως βγήκε απο το καλούπι του.
  Ήθελα να ξέρω , , ο Κώστας και η Μαρίκα τι καλούπια ήταν και βγάλανε . . . . αυτό το σιδερικό . . !

 5. avatar stathopa77

  Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως, έχουμε βουλιάξει όλοι στα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν μπορούν να διαχειριστούν πλέων αυτό το χάλι που δημιούργησαν. Αλλά το μεγαλύτερο απ όλα είναι η αλαζονεία τους να το παραδεχτούν και να το διορθώσουν έστω και αργά.

 6. avatar φιλελληνας

  ΚΟΥΛΗ ...μην προσπαθεις να κρυφτεις πισω απο το δακτυλο σου !!!! βαλε το κουστουμι της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και να ενημερωσεις τον λαο που σε ψηφισε και που ταλαιπωρεις .... με καραντινες ... γιατι αυξηθηκαν τα κρουσματα στην βορεια ελλαδα ...απο την αλεξανδρουπολη εως την λαρισα .... ??? !!!! ποιο ειναι το ποσοστο των ελληνων που νοσηλευονται στις ΜΕΘ και ποιο αυτο των λαθροκατσαπλιαδων .... ??? ποσοι λαθροκατσαπλιαδες ... μπουκαρουν .. καθημερινα στον εβρο απο την τουρκια... ...στο ξεφραγο...αμπελη που λεγεται ελλαδα .... ???? ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΜΕ !!!!!

 7. avatar Τώρα ξύπνησες;

  Έπρεπε να φτάσουμε στα 3.000 τα κρούσματα και δεκάδες νεκρούς για να ξυπνήσουν. Άφησαν το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία στην τύχη τους για 8 μήνες βάζοντας σε περιπέτειες τους Έλληνες.
  Αρκούσε να ακολουθήσει όσα του προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αύξηση των ΜΕΘ ενίσχυση των νοσοκομείων με προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.
  Αντί για αυτά ο Κούλης προλαμβάνει αστυνομικούς!

  1. avatar GRAIKYLISTAN COMMUNISTAN 1973-2020

   syriza axaxaxaxaxaxax xaxaxaxaxa xaxaxa tsipras axaxaxaxaxax xaxaxaxaxaxaxa

  2. avatar @ξύπνησες;

   Δεν θα φθάναμε αν τηρούσατε τα μέτρα.

 8. avatar wtf1

  Η Ελλάδα πληρώνει τις φιέστες Μητσοτάκη στη Σαντορίνη παραδοχή αποτυχίας Άδωνη για το επιτελικό κράτος της συμφοράς για την χώρα.

  Πέσανε ΕΞΩ. Και ρίχνουν ΜΕΣΑ σε λάκκους εκατομμύρια πολίτες. Νεκρούς από τον ιό και νεκροζώντανους σε ρημαγμένη οικονομία.
  Με τα δικά τους μισθά να τα ξεκοκαλίζουν σα να μη τρέχει τίποτα κάθε μήνα. Χωρίς ΕΝΑΣΣΣ πόσης από το κόμμα τους να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Που να μην ήταν και Άριστοι .

  1. avatar @wtf1

   Αγνοήσατε τα μέτρα κόρακα.

 9. avatar avatar2

  Ναι ο Μητσοτάκης είπε ψέματα για τις ΜΕΘ.
  Με τη πανδημία του κορονοϊού ξεβρακώθηκε τελείως ο φιλελευθερισμός και όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η Νέα δημοκρατία και θέλει να φορτώσει στους χρεοκοπημένους πολίτες.
  Τώρα στην πανδημία δεν μπορούν να στηριχτούν στο ιδιώτη αλλά στο Δημόσιο σύστημα Υγειάς δηλαδή στα Νοσοκομεία.

  Ναι αλλά η ΝΔ ήθελε σαν τρελή να βάλει τους ιδιώτες στα Νοσοκομεία (χορηγοί της - [...])...τώρα όμως με την πανδημία ο ιδιώτης ή δεν θέλει να στηρίξει ή θέλει πολλά λεφτά για να δώσει χέρι βοηθείας .
  Γιαυτό ο κορονοϊός τους χάλασε την φιλελεύθερη σούπα και ο Μητσοτάκης λέει συνεχώς ψέματα για τις ΜΕΘ.

  1. avatar @avatar2

   Ο τσίπρας επικροτούσε τον συγχρωτισμό των νέων.

 10. avatar fyjuyk

  Δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ συνειδητά και πεθαίνουν άνθρωποι και τώρα βάζετε τον ΣΚΑΪ μέσα στις ΜΕΘ να δείξει τι; Ότι πουλάτε στον ΣΚΑΪ ακροαματικότητα για να κρύψετε το ΧΑΟΣ σας;
  Χειροκρότημα δε βλέπω ....
  Αλλά θα σας χειροκροτήσουν οι συγγενείς των 1419 νεκρών που δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ και μοιράσατε 22 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ.

 11. avatar Νίκος 96

  Απίστευτη αβάντα Κικίλια στους κλινικάρχες: «Δεν είμαστε Σοβιετία, οι επιτάξεις αποζημιώνονται».Θα την πληρώσεις ακριβά Έλληνα την ψήφο σου στην ΝΔ με φτώχεια και πείνα. Καλά σου κάνουν

  1. avatar @Νίκος 96

   Θα την πληρώσουν όσοι δεν είχαν συνεισφορά στην τήρηση των μέτρων.

  2. avatar ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νίκος 96

   ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.

   Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ, ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ.

 12. avatar Marinos1973

  Υπάρχουν κενά δεκάδων χιλιάδων Γιατρών και Νοσηλευτών, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ΜΕΘ;
  Ποιος νοιάζεται;
  Ας πεθάνουν.
  Η κυβέρνηση προσλαμβάνει ακόμη 2600 Μισθοφόρους Στρατιώτες εν μέσω πανδημίας.
  Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει την πρόσληψη:
  1000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς,
  300 στο Πολεμικό Ναυτικό,
  280 στην Πολεμική Αεροπορία,
  και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα.

  1. avatar ποπάυ

   Απίστευτοι είναι ρε συ.Ο κόσμος πεθαίνει και αυτοί στα [...] τους.

 13. avatar Τραγικό…

  Ενώ είχαμε 3 λοιμωδών η ΝΔ τα έκλεισε σε προηγούμενη θητεία της και απέλυσε γιατρούς γιατί κόστιζαν πολύ. Τώρα ψάχνουμε μέσα στην επιδημία να νοικιάσουμε κλίνες....

 14. avatar Η Χούντα Κουλη 3ααα

  Να μου κοπει το χέρι, αμα ξαναψηφισω χουντικους. Η χειρότερη επιλογή αποδείχτηκε ο υπάλληλος της λέσχης.

 15. avatar αντε ρε κουλη

  μην μου πεις ξύπνησε μεσα σου ο κομουνιστής 😂😂😂

 16. avatar Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα στις επιπλέον δαπάνες για το σύστημα υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας

  χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα του ΟΟΣΑ είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση οι πολίτες στην Ελλάδα εμφανίζονται να κατάλαβαν απολύτως τον κίνδυνο και να συμμορφώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στα υγειονομικά μέτρα. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό μέγεθος στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις είναι ο αριθμός των τεστ ανά κάτοικο.

 17. avatar Covid-20

  Όταν υπάρχει δικτατορία δεν υπάρχει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας ..Όλα τα αλλά είναι για αφελείς

 18. avatar είναι γνωστό : Η κρίση είναι ευκαιρία για να πλουτίζουν οι ιδιώτες

  ΕΠΙΤΑΞΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΣΘΩΣΗ.
  Σε περίπτωση επιστράτευσης ΕΠΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ αυτοκίνητα πολιτών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.
  Το ίδιο πρέπει να γίνει με τις ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ αφού όλοι λένε ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση,
  και όχι να δίνουμε 1600 € ανά κλίνη κάθε μέρα

 19. avatar Μη μου τους κυκλους ταρατε!

  Πρεπει να πικρισε το στομα του με αυτα που αναγκαστηκε να πει. Ειδες τι γινεται οταν σε προσπερνουν τα γεγονοτα;

 20. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ.....ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει