Στον Πειραιά έφτασαν το πρωί οι 32 παράνομοι μετανάστες που διασώθηκαν στο ναυάγιο της Σάμου, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα, άναμέσά τους γυναίκες και παιδιά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ένας από τους πρόσφυγες παράνομους μετανάστες, σομαλικής καταγωγής, ο 25χρονος Γιασίν είπε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2.000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανέφερε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επί τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και ότι οι λιμενικοί όταν τους περισυνέλεξαν τους βοήθησαν και τους αντιμετώπισαν φιλόξενα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση πώς βυθίστηκε το σκάφος, απάντησε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε πάνω σε αυτό 60 άτομα, αντί για 25, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει νερά και να βουλιάξει. Μάλιστα είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος και πρέπει να είχε πάρει κάποια χάπια.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, έχει δοθεί εντολή στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, να χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες παράτυπους μετανάστες του ναυαγίου. Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

Η επιτροπής συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.

Ήδη αναχώρησαν για τα νεκροτομεία οι νεκροφόρες που περίμεναν στο λιμάνι του Πειραιά για να παραλάβουν τις σορούς των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο.

Η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς.

«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους» τόνισε η βουλευτής.

Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Γίνονται μια κανονικότητα οι θάνατοι και δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό» τόνισε και ζήτησε αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη, αλλά και από το ελληνικό κράτος. «Αν υπήρχε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και οι πρόσφυγες ελέγχονταν, δεν θα μπαίνανε σε αυτά τα πλοιάρια που ανατρέπονται και που κινδυνεύει η ζωή τους» σημείωσε η κ. Κατριβάνου.