Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τέσσερις περιοχές στην Αττική φαίνεται πως είναι στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές δεν είναι το κέντρο της Αθήνας, κάτι που δείχνει ότι εκεί έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα τα μέτρα.

Ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο έχουν οι εξής περιοχές:

  • Κερατσίνι
  • Δραπετσώνα
  • Νίκαια
  • Πειραιάς

Εκτός της Αττικής, συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία έχουν εντοπιστεί σε τρεις περιοχές της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα, το απόγευμα της Τρίτης, εκτός της Αττικής, υπάρχουν «δύο συν μία» περιοχές που έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως οι περιοχές αυτές είναι η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Πέλλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υφυπουργός, μέσα σε τρεις ημέρες έχουν καταγραφεί στην Κοζάνη 49 κρούσματα κορονοϊού ενώ σε κατ’ οίκον περιορισμού έχουν τεθεί 101 στενές επαφές. Στην περιοχή υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα και 8 ασθενείς νοσηλεύονται.

Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή το βράδυ έως και το βράδυ της Δευτέρας έχουν καταγραφεί 66 νέα κρούσματα κορονοϊού και 147 επαφές βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε ό,τι αφορά στην Πέλλα, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 212 τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster, το οποίο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς: «παρακολουθούμε και νομίζουμε έχουμε στεγανοποιήσει».

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί γιατί «η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Λόγω της εξάπλωσης σε πολλές περιοχές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τη χρήση μάσκας, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους, σε όλους τους εξωτερικούς που παρατηρείται συνωστισμός ή συγκέντρωση πολλών ατόμων.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας στην εστίαση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε κάποια μαγαζιά εστίασης, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός, ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με κάποιους συνανθρώπους μας, με κάποιους συμπολίτες μας. Προφανώς την ώρα που τρώμε ή που πίνουμε, είναι η ώρα που δεν θα την χρησιμοποιούμε. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο την χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντικότερο είναι. Ο χρόνος νομίζω είναι πολύ σημαντικός και στις περιπτώσεις αυτές» είπε. Πρόσθεσε δε, πως όταν αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση μάσκας στην εστίαση, εννοείται ότι αυτό αφορά την ώρα που κάποιος παίρνει το γεύμα του, ή το δείπνο του.

408 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Τρίτη 13/10 408 νέα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Από αυτά 3.367 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 25 (28,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Οι 177 (38,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα

– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

– 170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας.

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου.

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή.

– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.