Απάντηση στο γιατί στην στην Αχαΐα είναι υποχρεωτική παντού η χρήση της μάσκας ενώ στην Αττική δεν είναι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του κορονοϊού έδωσαν οι Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «με βάση την εμπειρία μας όλο το καλοκαίρι, είμαστε πιο επιφυλακτικοί και είμαστε και πιο αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος Υγείας, πάντα συγκριτικά με την Αθήνα και είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πόσο μάλλον που στα Γιάννενα και στην Πάτρα, μιας και αναφέρατε τις συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπερτοπικής από τη μία και τοπικής διασποράς.

Θα σας το κάνω πιο συγκεκριμένο. Στα Γιάννενα είχαμε 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, στον Δήμο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά στην Πάτρα ήταν τελείως διαφορετικά. Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ Δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο σταθμίζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων, όπως το ξέρετε και εσείς από την εμπειρία σας, είναι ένα δυναμικό ζήτημα το οποίο βασίζεται σε πολλές παραμέτρους.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε πολλές φορές να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους, διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «απλά μόνο να συμπληρώσω ότι υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για τη χρήση μάσκας παντού στην Αττική. Η διαφορά είναι αν θα γίνει, αν θα επιβλέπεται ή όχι, έτσι; Αυτή τη στιγμή, να το τονίσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν όλοι οι πολίτες, ότι η Επιτροπή συστήνει μάσκα ισχυρά παντού, ιδίως στα σημεία που υπάρχει συνωστισμός».