Ο πολυπράγμων, Κώστας Φέρρης, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή και στη Δραματική Σχολή του Τάκη Τσάκωνα, στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές του με stages στη Ναντέρ και στη Σορβόννη, στο Παρίσι.

Το 1957 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από 60 ταινίες μυθοπλασίας.

Συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα όπως τον Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Τάκη Κανελλόπουλο, Γρηγόρη Γρηγορίου, Άντριου Μάρτον, Τζέιμς Νίλσον και πολλούς άλλους. Εντάχθηκε στη μονάδα έρευνας για το ρεμπέτικο και συγχρόνως προχώρησε, με δική του πρωτοβουλία, στη δημιουργία της ομάδας για την ανανέωση του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1965 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Μερικές το προτιμούν χακί”. Την ταινία «Ένας ντελικανής» θα προσπαθήσει να οικειοποιηθεί σαράντα ένα χρόνια αργότερα, το 2004, σε βιβλίο των Γιάννη Φραγκούλη και Κώστα Φέρρη με τίτλο «Κώστας Φέρρης».

Από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Παρίσι, από το 1967 μέχρι το 1973, συνεργάστηκε στενά με το Γάλλο σκηνοθέτη και φίλο του από το 1962 Ζαν Ντανιέλ Πολέ. Μαζί του συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Μάη του 1968.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1973, σκηνοθέτησε πολλές ταινίες. Τώρα, όμως η ζωή του έχει αλλάξει.
Ο βραβευμένος πολλές φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό για τις κινηματογραφικές του ταινίες, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ζήσει, δεν έχει χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη, όπως λέει στο newsbeast.gr. Είναι άνεργος και εκείνος και η σύντροφός του, Θέσια Παναγιώτου.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Φέρρης, το ελληνικό κράτος του χρωστάει πολλές χιλιάδες ευρώ για ταινίες του που έχουν παιχτεί στην κρατική ΕΡΤ και δεν του παρέχει τη δυνατότητα να πάρει φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσει να εισπράξει αυτό το ποσό από τη ΔΤ.

Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για μια δικαστική οικονομική εκκρεμότητα, για την οποία ο ίδιος ούτε γνώση ούτε ουσιαστική ευθύνη φέρει.

«Επιβιώνουμε με τη βοήθεια φίλων», λέει και ζητά μόνο τη βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Ο Κώστας Φέρρης δε ζητά οίκτο. Θέλει μόνο τα οφειλόμενα για να ζει και ανταπεξέρχεται στη σκληρή καθημερινότητα.

Πολλές φορές σκέφτεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αίγυπτο, όμως, μέχρι τώρα παραμένει εδώ. Θέλει μάλιστα να δουλέψει αν του δοθεί η ευκαιρία. Τον νοιάζει άλλωστε, η επιβίωση.

Ο γνωστός καλλιτέχνης, που είναι και μέλος της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δε ζητάει βραβεία, μόνο τη βεβαίωση για να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Πιστεύει μάλιστα ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δύναμη, να αγωνιστούν για να νικήσουν το αδιέξοδο που υπάρχει.

Δεν είναι οργισμένος. Νιώθει μόνο μια απορία γιατί του φέρθηκαν με αυτό τον τρόπο. Τον κατέπληξε μάλιστα η σύλληψή του σε δημόσιο χώρο για οικονομικές εκκρεμότητες άλλων, αλλά πλέον, το έχει ξεπεράσει.

Ο Κώστας Φέρρης κατέβηκε στο Σύνταγμα την περίοδο του κινήματος των Αγανακτισμένων για λίγες μόνο μέρες. Μέχρι δηλαδή, τη μη εμπλοκή πολιτικών κομμάτων. Σήμερα, δεν θα κατέβαινε γιατί πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση. Εύχεται μόνο να έρθει μια καλύτερη μέρα για τον τόπο μας.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».