Σε καθεστώς διαθεσιμότητας αναμένεται να τεθούν έως το τέλος τους έτους 5.000 υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης- από τους 83.000 που εργάζονται σήμερα σε δήμους και περιφέρειες, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζοντας τόσο το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας όσο και την αξιολόγηση των ΟΤΑ βάσει δεικτών για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», προγραμματίζονται και «λουκέτα» σε ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την απόλυση των εργαζομένων τους.

Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η ένταξη 5.000 δημοτικών υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα κινητικότητας που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο- αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από την τρόικα δίμηνη παράταση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νομικών προσώπων των δήμων.

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

– Διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα: Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης δήμαρχο Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι θα ζητήσουν τη μετακίνησή τους σε άλλους δήμους.

-Αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ: Η αναλογία εργαζομένων- πληθυσμού ανά δήμο θα είναι 6,2 προς 1000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Στην «κόκκινη ζώνη» της εξόδου θα βρεθούν κυρίως υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο παρελθόν σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα.

-Αξιολόγηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ: Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Κυρίως για τις δημοτικές επιχειρήσεις, πρόθεση της κυβέρνησης είναι εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτη σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές για τρεις οικονομικές περιόδους θα κλείνουν και θα απολύεται το προσωπικό. Λουκέτα θα μπουν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που έχουν εμπορική δραστηριότητα και χρηματοδοτούνται από τους δήμους ενώ θα ελεγχθεί η βιωσιμότητα των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ.