Μπορεί η φράση «Ξέρεις από Vespa» του Θανάση Βέγγου να έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αλλά οι λάτρεις του οχήματος γνωρίζουν πολύ καλά τη δική του ιστορία και ακόμη και σήμερα συνεχίζουν την «κουλτούρα» του.

Στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου το Vespa Club Kozani διοργανώνει για πρώτη φορά το OctoberVest, ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει πορεία στην πόλη της Κοζάνης με τα γνωστά δίκυκλα, πάρτι με ξεχωριστά εδέσματα, μπύρα και πυροτεχνήματα αλλά και μια τουριστική περιήγηση με Vespa γύρω από τη λίμνη Πολυφύτου σε μια διαδρομή 105 χιλιομέτρων.

«Η Vespa δημιουργήθηκε από έναν σχεδιαστή αεροσκαφών το 1946 και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της κατασκευής της. Η “ποδιά” της είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένη ώστε να προστατεύει τον οδηγό από το κρύο, τον αέρα, το νερό και τη λάσπη, γι αυτό, άλλωστε, “κυκλοφορεί” και η φράση που δηλώνει πως είναι ένα όχημα που το χρησιμοποιεί και ο πλούσιος για να μην λερώνεται και ο φτωχός για να μην κρυώνει» επισημαίνει ο Ντίνος Καβαλούδης, ένας από τους διοργανωτές του OctoberVest. Τονίζει δε ότι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο φεστιβάλ 130 άτομα από τη βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, την Κεφαλλονιά και την Πάτρα.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι κάποιοι από τους λόγους που η Vespa είχε τόσο απήχηση είναι η προσιτή τιμή της, το σχέδιό της αλλά και το όνομά της που σημαίνει «σφήκα».\

Διευκρινίζει, πάντως, ότι παρά τη γνωστή ρήση του Θανάση Βέγγου, το όχημα που οδηγούσε στην κινηματογραφική ταινία δεν ήταν τελικά Vespa καθώς »ο μοναδικός ηθοποιός που καβάλησε Vespa σε ελληνική ταινία ήταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης…».

Το πρόγραμμα της συνάντησης του OctoberVest προβλέπει για το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, μπάρμπεκιου στον προαύλιο χώρο του Club, βόλτα στην πόλη της Κοζάνης στις 8.15 το βράδυ, και πάρτι σε Cafe-Bar με βαρελίσιες μπύρες, βεγγαλικά, σόου, απονομές αναμνηστικών και κλήρωση δώρων λαχειοφόρου. Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η παραλίμνια διαδρομή όπου οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν πανέμορφα τοπία και φυσικές ομορφιές, τη Γέφυρα του Αλιάκμονα, το Βελβεντό στους πρόποδες των Πιερίων και θα καταλήξουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.