Ο κόσμος του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη αναβιώνει στους δρόμους της Αθήνας με την πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη, το οποίο έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Ωνάση, στίχοι του ποιητή να κοσμούν λεωφορεία, τρένα, τραμ και μετρό.

Η δράση αυτή είναι μία μόνο από σειρά δράσεων που προγραμματίζει το Αρχείο Καβάφη, το οποίο έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Ωνάση, ενώ το 2013 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Καβάφη».

«Ξένος εγώ ξένος πολύ», «Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά», «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις», «Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» «Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό», είναι μερικοί από τους στοίχους του ποιητή που αναγράφονται στα μέσα μεταφοράς και δίνουν στους επιβάτες την ευκαιρία να κάνουν ένα διαφορετικό ταξίδι αλλά ίσως και να σκεφτούν για λίγο πόσο επίκαιροι παραμένουν τόσες δεκαετίες μετά.

Ένας στίχος ωστόσο έχει προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις επειδή έτσι όπως έχει αναπαραχθεί μοιάζει να αποκτά διαφορετικό νόημα και μάλιστα με φόντο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα με το φόνο του Παύλου Φύσσα και όλη τη συζήτηση περί βίας.

«είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», αναγράφεται μεταξύ των άλλων στίχων, από το ποίημα «Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.» από τα Αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη, και πολύ εύκολα γίνεται συνειρμός με τη συζήτηση για τη βία που είναι ανοιχτή στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά- κυρίως- στην ελληνική κοινωνία. Αλλά έτσι αποκομμένος ο στίχος νοηματοδοτείται διαφορετικά απ’ ό,τι αν κάποιος διαβάσει μεγαλύτερο απόσπασμα του ποιήματος, όπου ο Καβάφης λέει:

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία
.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, γράφοντας στο Twitter: «Ζούμε σε μια χώρα που και ο Καβάφης είναι θέμα… “μονταζιέρας”. Πετσοκόβουμε, και “μην πέσουμε από τα σύννεφα”, αν βγει αύριο μια ανακοίνωση που θα εξηγεί ότι δεν χωρούσε όλος ο στίχος».