Ξεχάστε τις πίνες ως μεζέ, είναι απειλούμενο είδος

Παράνομα αλιεύονται και οι αχινοί


ΕΛΛΑΔΑ
19:22
13/09/2013
Ξεχάστε τις πίνες ως μεζέ, είναι απειλούμενο είδος
5
loading

Διαφημίζονται ως εκλεκτοί μεζέδες με αφροδισιακά, μάλιστα, αποτελέσματα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η αλίευση, αρχικά και η κατανάλωσή τους, είναι παράνομη!

Η πίνα και ειδικά ο αχινός, που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες, βρίσκονται πολύ συχνά καταχωρημένοι σε καταλόγους ακριβών εστιατορίων αν και προέρχονται από παράνομη, ερασιτεχνική κυρίως, αλιεία.

«Τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί της πίνας έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο εξαιτίας της παράνομης αλιείας για εμπορικούς σκοπούς αλλά και λόγω της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας από την παράνομη αλιεία με μηχανότρατες στα ρηχά νερά» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλλιου, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» (www. archipelago.gr).

Η πίνα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου, με μήκος που ξεπερνάει τα 90 εκατοστά, και συναντάται μόνο στη Μεσόγειο θάλασσα, μέσα στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Παρόλο, όμως, που προστατεύεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συμβάσεις, συνεχίζει να αλιεύεται στις ελληνικές θάλασσες και να πωλείται παράνομα, με καταχωρήσεις μάλιστα σε περιοδικά όπου παρουσιάζεται ως δέλεαρ για τους υποψήφιους πελάτες του από διάφορα εστιατόρια.

«Συχνά, ούτε οι ερασιτέχνες αλιείς ούτε οι καταναλωτές, γνωρίζουν ότι η πίνα αποτελεί απειλούμενο είδος, και άθελά τους συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των πληθυσμών της. Το ίδιο απειλούμενα είδη, είναι και η μπουρού, η κοχύλα και η πετροσωλήνα, όστρακο που ζει μέσα στα βράχια και η αλίευσή του απαιτεί σπάσιμο των βράχων με βαριοπούλα, καταστρέφοντας έτσι την παράκτια ζώνη» λέει η κ.Μήλλιου.

Σύμφωνα με την υδροβιολόγο, η πίνα είναι ένα από τα είδη που κοντεύει να εξαφανισθεί σε όλη την Μεσόγειο και αποτελεί ευτύχημα που οι τελευταίες του είδους έχουν βρει «καταφύγιο» στις ελληνικές θάλασσες.

«Επιβαρυντικός παράγοντας για την επιβίωση του είδους είναι και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στα τουρκικά παράλια, με το χτίσιμο γιγαντιαίων ξενοδοχειακών μονάδων και με επακόλουθο την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» πρόσθεσε η κ.Μήλλιου.

Η αλίευση επίσης των αχινών είναι παράνομη από ερασιτέχνες ψαράδες που μπορούν να βγάλουν δεκάδες κιλά και να τα πουλήσουν στην αγορά. Παράγοντες, μάλιστα, του Λιμεναρχείου Πειραιά τονίζουν ότι κάποιες φορές, καταφέρνουν να συλλάβουν επ΄ αυτοφόρω ερασιτέχνες με 50-60 κιλά αχινούς αλλά γενικότερα, είναι δύσκολο να εντοπισθούν.

Εκτιμούν, πάντως, ότι το 90% της ποσότητας των αχινών που διακινείται στην αγορά, προέρχεται από ερασιτέχνες ψαράδες και άρα είναι παράνομοι, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι απαγορεύεται η αλίευση οστράκων από ερασιτέχνες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Παναγ. κουτσουμπος

  Η αλιευση αχινων και πετροσωληνων για μονο προσωπικη χρηση π,χ 30 αχινοι και 50 πετροσωληνες ειναι αδικημα ?

 2. avatar Marianthi L

  Και όμως! Το εικονιζόμενο είδος είναι όστρακο, φέρει το επιστημονικό όνομα Charonia tritonis και είναι η γνωστή 'μπουρού'. Ανήκει στα Γαστερόποδα Μαλάκια, σε αντίθεση με την πίνα που ανήκει στα Δίθυρα Μαλάκια. Επίσης, η πίνα απουσιάζει από τον κατάλογο των οστράκων των οποίων επιτρέπεται η αλίευση.
  Η αλιεία οστράκων απαγορεύεται στους ερασιτέχνες για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς λόγω φυσιολογίας (διηθούν το νερό για την αναπνοή και την διατροφή τους) συσσωρεύουν κολοβακτηρίδια, βαρέα μέταλλα μέχρι και Ηπατίτιδα Α. Σημειωτέον ότι, οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να αλιεύουν σε ζώνες αλιείας οι οποίες ελέγχονται εντατικά προκειμένου να διαπιστώνεται η καταλληλότητά τους για άσκηση αλιείας οστράκων.
  Επίσης, η αλιεία των αχινών προβλέπεται πλέον από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 65/2014 (ΦΕΚ 108/Α/2014) στο οποίο τίθενται περιορισμοί στην αλίευση των αχινών όσον αφορά στον χρόνο, την μέθοδο αλίευσης, την ποσότητα και το μέγεθος. Ένα ερώτημα στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές που ασκούν και την αστυνόμευση είναι πάντα χρήσιμο.

 3. avatar Tasos.

  Υπάρχουν εκτροφεία με πίνες όπως υπαρχουν με άλλα όστρακα ;
  Και τα μύδια και οι γυαλιστερές είναι απαγορευμένο είδος αλλά υπάρχουν γι αυτά εκτροφεία.

 4. avatar Χρήστος

  Στην φωτογραφία δεν είναι η πίνα! Η πίνα είναι όστρακο

 5. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Αυτό ισχύει δεκαετίες τώρα. Η Πίνα "πίνα η ευγενής" ή Πιννα νοβίλης είναι στο ίδιο επίπεδο προστασίας με τα δελφίνια και άλλα απειλούμενα ήδη. Δυστυχώς κανείς δεν το ξέρει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει