Οι πράσινες πολιτικές και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν μετατραπεί σε βασική προτεραιότητα για οργανισμούς που επικεντρώνονται και υιοθετούν τις αρχές της αειφορίας. Προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών, ο τομέας των logistics αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά.

Αναπόφευκτα, αυτό θα προχωρήσει σταδιακά. Σύμφωνα με τους ειδικούς της GEFCO, ηγέτη στην αυτοκινητοβιομηχανία πανευρωπαϊκά και εξειδικευμένο πάροχο πολυτροπικών λύσεων logistics, οι νέες τεχνολογίες όπως τα drones, τα αυτόνομα φορτηγά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους βιωσιμότητας στο μέλλον. Ωστόσο, ήδη ορισμένα εργαλεία είναι διαθέσιμα. Για παράδειγμα, οι πλοηγοί GPS, που στις μέρες μας είναι διαθέσιμοι σε όλους, είναι ένα από αυτά τα εργαλεία. Στην πραγματικότητα, επιτρέπουν στα οχήματα να επιλέγουν τη συντομότερη και ταχύτερη διαδρομή, μειώνοντας κατά συνέπεια τις εκπομπές ρύπων.

Η βελτιστοποίηση των μεταφορών για την αποφυγή άδειων -ή όχι γεμάτων- μεταφορικών οχημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των πλοίων, τρένων και των φορτηγών. Μια εταιρεία με την εμπειρία και την εξειδίκευση της GEFCO ιστορικά, παρέχει λύσεις και ευκαιρίες για βελτιστοποίηση των μεταφορικών μέσων, αυξάνοντας τη ζήτηση και τις χωρητικότητες σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να προσδιοριστούν τρόποι που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των μεταφορικών ροών και την εξάλειψη των κενών φορτηγών. Αυτό εξοικονομεί πόρους.

Ένας άλλος τρόπος να βελτιστοποιηθούν οι μεταφορές είναι να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερα – όχι όμως και βαρύτερα- φορτηγά, καθώς σήμερα τα περισσότερα από αυτά εκμεταλλεύονται πλήρως τη την χωρητικότητα τους ενώ παραμένουν κάτω από τα όρια βάρους. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν λιγότερα οχήματα στους δρόμους και επομένως λιγότερες εκπομπές.

Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αύξηση του αριθμού των οχημάτων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υδρογόνο ή βιοντίζελ αντί του ντίζελ. Σήμερα, το 97% των βαρέων φορτηγών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ντίζελ.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση για μεταφορές (το 2018, το 70% των χρηστών του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία αγορά κατά τη διάρκεια του έτους, το 15% εκ των οποίων έκανε περισσότερες από 10 παραγγελίες σε 3 μήνες), οι πάροχοι logistics έχουν πολλούς τρόπους βελτιστοποίησης. Σε ένα από τα πιθανά σενάρια, διάφορες παραγγελίες του ίδιου χρήστη θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε μια τοπική αποθήκη της εταιρείας εφοδιαστικής αλυσίδας και να παραδοθούν μαζί κατά το χρόνο που ορίζει ο χρήστης.

Οι παραδόσεις, μάλιστα, από την τοπική αποθήκη έως το σπίτι ενός παραλήπτη (μικρές αποστάσεις), θα μπορούσαν να καλύπτονται από ποδήλατο ή ηλεκτρικό σκούτερ, μειώνοντας αντίστοιχα και τις εκπομπές ρύπων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.