Η ελληνική διπλωματική υπηρεσία δεν υστερεί της τουρκικής και είναι άλλο η σύγκριση των διπλωματικών υπηρεσιών και άλλο η σύγκριση των εξωτερικών πολιτικών των δύο χωρών, τόνισε ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Καραϊτίδης, κατά την ομιλία του στη διημερίδα με θέμα «η διπλωματία στον 21ο αιώνα», που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας στο Οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας, ανέλυσε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Ραπτόπουλος, λέγοντας πως είναι καθοριστική η επίδραση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Μέσα σε έξι χρόνια ο Νταβούτογλου εξελίχθηκε από πρέσβης εκ προσωπικοτήτων σε υπουργό Εξωτερικών και το δόγμα του είναι ότι η θέση της Τουρκίας βρίσκεται σε ανώτερη τάξη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις που την είχαν καθηλώσει σε υποδεέστερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μιλάει για αρχές του Διεθνούς Δικαίου και επιδιώκει την θέσπιση νομικού πλαισίου που θα δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να παρέχει προστασία στις μουσουλμανικές μειονότητες της Βαλκανικής. Αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Νταβούτογλου στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Ραπτόπουλος σχολίασε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θέλει να αξιοποιήσει τον πολιτικό διάλογο με την Ελλάδα ως μέσο επιβολής του ισχυρότερου κράτους.

Στη συζήτηση που έγινε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης, επισήμανε ότι η μεγάλη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία το 1999 έγινε εν αγνοία των Ελλήνων διεθνολόγων. Μετέφερε τον σχεδόν αποκλειστικό προσανατολισμό των διπλωματών της Ολλανδίας στην προώθηση των προϊόντων της χώρας τους στο εξωτερικό και αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να πράξει το ίδιο και η ελληνική διπλωματία.

«Οχι» απάντησε ο πρέσβης Γ. Καραϊτίδης, γιατί η Ολλανδία δεν έχει απειλές από γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, και μπορεί να κάνει αυτή την επιλογή. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να μετατραπεί σε «Υπουργείο Συντονισμού Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», παρατήρησε.

Αυτοκριτικός εμφανίστηκε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος πρότεινε να αναληφθούν ευθύνες από το σύνολο των πολιτικών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο βιβλίο του με τίτλο «Η άλλη κρίση, η μαρτυρία ενός πρέσβη».

«Δεν είναι μόνον η Ελλάδα σε παρακμή, είναι όλη η Ευρώπη, είπε, και, βεβαίως γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το 1990 με τη Γιουγκοσλαβική κρίση, είναι διχασμένη και ανήμπορη να διαμορφώσει μια ευρωπαϊκή πολιτική παρέμβση», υπογράμμισε. Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων είπε ότι ήταν “επική” η προσπάθεια των Κ. Μητσοτάκη. Μ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Παπούλια, το 1993, και όλο το οικοδόμημα κινδύνεψε με τον άστοχο τρόπο που έγινε η προετοιμασία της Ελλάδας στη Χάγη.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, επισήμανε ότι οι διπλωμάτες δεν πρέπει να αξιολογούνται από διπλωμάτες, που τους γνωρίζουν, αλλά από τρίτους και ο πρέσβης Γ. Καραϊτίδης αναγνώρισε ότι υπάρχει πολλές φορές «χαλαρότητα” και “επιείκεια” στην αξιολόγηση, λόγω της γνωριμίας.

Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεοδόσης Καρβουναράκης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της διπλωματίας ανά τους αιώνες. Το ιστορικό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ο Γαβριήλ Κοπτσίδης, πληρεξούσιος υπουργός Α’ επί τιμή. Θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις ανέπτυξε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις με την οικονομική κρίση στην Κύπρο.

Τη δομή και λειτουργία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Σάντερς, ενώ παραβρέθηκε ο πρόξενος της Βουλγαρίας Βασίλ Βάλτσεφ.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, που οργάνωσαν οι καθηγητές Παρασκευή Νάσκου-Περράκη και Θεοδόσης Καρβουναράκης, θα τιμηθεί αύριο ο πρώην υφυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Αναστασόπουλος, ο μόνος Ελληνας πρέσβης που εκλέχθηκε πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της Ουνέσκο τη διετία 2007-2009.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, θα του απονείμει τιμητική πλακέτα.