Η Φωτεινή Δάρρα μιλά ανοιχτά για τα εγκλήματα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Δίνει απαντήσεις για την κυβέρνηση, έχει άποψη για τη Μέρκελ και το σχέδιό της να κάνει υποπόδιό της όλη την Ευρώπη, για την Κική Δημουλά και τον ρατσισμό. Μιλά, ακόμη στο aixmi.gr για τη φιλία της με τη Βίκυ Μοσχολιού, αλλά και για την κορούλα της -που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν τον πολίτη σε πελάτη
– Η εξαθλίωση που βιώνουν πολλοί Έλληνες σήμερα, νομίζετε ότι είναι αποτέλεσμα της λάθος πολιτικής των ανθρώπων που πήραν τις τύχες μας στα χέρια τους; Ποιοι από όσους πέρασαν από την εξουσία διαχρονικά νομίζετε ότι έκαναν το μεγαλύτερο κακό στην Ελλάδα;

Το θέμα είναι να βρούμε τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ. Όταν βλέπω να “στοχοποιούνται” ένας-δύο συγκεκριμένοι πολιτικοί, στην ουσία αποφορτίζεται το κλίμα. Δε μπορεί μόνο ένα πρόσωπο ή δύο ή τρία ή πέντε να φταίνε για το κακό της Ελλάδας. Το θέμα είναι τι μας οδήγησε ως εδώ. Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη. Δημιούργησαν ένα τερατώδες -ως προς τον όγκο-, φαύλο -ως προς το ήθος- και ακραία γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και αναξιοκρατικό κράτος, που «ρούφηξε» κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Μετέτρεψαν τον πολίτη σε πελάτη και επιχείρησαν να τον καταστήσουν, περίπου, συνένοχο. Για να συντηρήσουν το κράτος -μεγαθήριο και να δίνουν την ψευδαίσθηση της ανάπτυξης σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, δανείζονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει 300 δισ. ευρώ το 2009! Έτσι, μοιραία περάσαμε από τον «παράδεισο» των δανεικών στην «κόλαση» της χρεοκοπίας.

Επίσης, η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να μην παράγει τίποτα. Όλα τα εισήγαγε. Με δανεικά χτίσαμε μια πλαστή ευημερία, με δανεικά δημιουργήθηκε μια τεράστια φούσκα παντού. Ενώ, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί», είναι αλήθεια ότι κάποιοι λίγοι τα έφαγαν. Και πολιτικοί και επιχειρηματίες και επαγγελματίες αεριτζήδες. Τώρα, όμως, ζητούν από όλους εμάς να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Αυτοί πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν.

Είναι ύποπτο πάντως το γεγονός ότι όταν δάνειζαν ήξεραν ότι δανείζουν λαούς που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να τα επιστρέψουν και θα οδηγούνταν στην εξαθλίωση. Δεν φταίνε σε τίποτα οι μεροκαματιάρηδες, ούτε οι έντιμοι επιχειρηματίες, ούτε οι νέοι άνθρωποι που κινδυνεύουν να μη βρουν δουλειά ποτέ. Φταίει ακόμα ο φαύλος κύκλος που προκαλεί ο λαϊκισμός. Ο μεγάλος πολιτικός δεν φοβάται να λέει αλήθειες. Η ιστορική επαλήθευση πάντα τον δικαιώνει.

Η Γερμανία χτίζει αυτοκρατορία πάνω στη δυστυχία των λαών

– Δε φέρθηκαν λοιπόν τίμια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας;

Νομίζω ότι υπήρχε δόλος σε αυτό τον δανεισμό. Οι απλοί πολίτες που ζουν με το μεροκάματο δεν είχαν συνειδητοποιήσει την πλαστή ευημερία των δανεικών. Μας δάνειζαν για να αγοράζουμε τα δικά τους προϊόντα. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι όταν φτάσαμε στο χείλος της χρεωκοπίας, μας αντιμετώπισαν με απολύτως τιμωρητική διάθεση. Το πρώτο δάνειο που μας έδωσαν ήταν με επιτόκιο 5,7%. Το ίδιο έκαναν και στην Πορτογαλία και τώρα στην Κύπρο. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει την Ευρώπη σε γερμανική Ευρώπη στην οποία θα κυριαρχεί. Γι’ αυτό και μιλούν τόσα χρόνια για λαούς τεμπέληδων και διεφθαρμένων. Είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι όσοι τρέχουν στα συσσίτια; Αυτοί έφαγαν τα λεφτά; Η πολιτική που μας έχουν επιβάλλει μέσω της τρόικας έχει οδηγήσει το λαό σε εξαθλίωση. Το βλέπουν, το ξέρουν, θέλουν, όμως, πάνω στη δυστυχία των άλλων, να χτίσουν το δικό τους imperium.

Ο ευδαιμονισμός κατέλυσε την κοινωνία με ιστό και συναίσθηση
-Η κοινωνία μας δεν έχει ευθύνες;

Η κοινωνία ισχύει όταν λειτουργεί ως τέτοια, με ιστό και με κοινωνική συναίσθηση. Ο ευδαιμονισμός και η έλλειψη Παιδείας -επομένως σκέψης- κατέλυσε την κοινωνία μας και την μετέβαλε σε μια παρέα που χαζογλεντάει και μεθοκοπάει. Δεν ήταν πια η ελληνική κοινωνία τότε αλλά κάτι άλλο. Λογικό, μετά από την τόση φτώχεια, που ήταν φτώχεια αιώνων. Μόνο η Παιδεία θα μπορούσε να σταματήσει την κατρακύλα. Αλλά πρώτη αυτή είχε καταλυθεί.

-Σας ικανοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση;
Περιμένω να δω τα αποτελέσματα. Και αυτό που βλέπω -δυστυχώς- είναι η συνεχιζόμενη εξαθλίωση, η οποία καθημερινά γιγαντώνεται. Αυτό με θλίβει. Αγωνιώ όπως όλοι οι Έλληνες για την επόμενη μέρα. Έχω ακριβώς την ίδια ανησυχία με όλους τους άλλους. Τώρα μάλιστα που απέκτησα παιδί δε μπορώ πλέον να βλέπω με το πεπερασμένο της δικής μας ηλικίας, αλλά με το άπειρο της ηλικίας των παιδιών μας.

Η Ελλάδα αναγκάζεται να χάσει ξανά τα παιδιά της

-Το είπατε κι εσείς νωρίτερα. Η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, αναγκάζοντας τα περισσότερα από τα πιο λαμπρά μυαλά να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους νέους;

Τι να πεις σε έναν άνθρωπο που αισθάνεται ότι δε μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα στην Ελλάδα; Δυστυχώς, μας έχουν εξαναγκάσει να βλέπουμε τις ίδιες εικόνες που ζήσαμε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά βέβαια, ένας πόλεμος είναι κι αυτός.

Η Ελλάδα αναγκάζεται να χάσει ξανά τα παιδιά της. Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ τις μανάδες που μένουν πίσω. Θα ήθελα να τους δώσω κουράγιο. Αλλά τι να πεις σε ένα παιδί που έχει όνειρα, που θέλει να τα πραγματοποιήσει και βλέπει ότι δε μπορεί να το κάνει εδώ; Μακάρι να μπορούσε να δοθεί λύση για αυτά τα λαμπρά μυαλά. Εάν είχαμε ένα κράτος δικαίου, θα έλεγε “να δούμε τα λαμπρά μυαλά της χώρας και να τα βοηθήσουμε”. Γιατί αυτοί θα επανδρώσουν την αυριανή Ελλάδα, τη σύγχρονη Ελλάδα. Αυτοί θα την βοηθήσουν να ανακάμψει. Αλλά ποιος θα το κάνει αυτό;

Για εμένα, αυτή θα ήταν μία ύψιστη πολιτική πράξη, το να μπορέσεις να κρατήσεις αυτούς τους ανθρώπους εδώ στη χώρα τους και να τους πείσεις ότι αξίζει να εργαστούν εδώ. Πάντως θέλω να πιστεύω ότι το όνειρο ζωής των νέων περιέχει την Ελλάδα ακόμα και τώρα, στις δυσκολίες. Η φιλοπατρία για πολλούς είναι να ενώσεις την τύχη σου με την τύχη της πατρίδας σου στα δύσκολα. Όμως, αν οι νέοι πρόκειται με την επιτυχία τους στο εξωτερικό να στηρίξουν την Ελλάδα, τότε πάει καλά. Να μην ξεχνάμε τη χώρα μας, να σκεφτόμαστε πώς θα την βοηθήσουμε καλύτερα.

-Η ίδια θα σκεφτόσασταν να ξεκινήσετε μία νέα ζωή κάποια μέρα στο εξωτερικό με την οικογένειά σας;
Δε θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ τη ζωή μου μακριά από την Ελλάδα. Πολλές φορές φεύγω και ξαναγυρίζω. Ο Σεφέρης έλεγε «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει«, εννοώντας ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μέσα του και κάτι τον τραβούσε πάλι να γυρίσει πίσω. Δε μπορείς να φύγεις μακριά. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας καλλιτέχνης δε μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό μακριά από την Ελλάδα. Ό,τι και να κάνει, όσο και να ζήσει έξω, θα ξαναγυρίσει πίσω.

Μην αναδείξουμε τους ήρωες μας μέσα από το λαϊκισμό

-Ο Πολιτισμός βιώνει την κρίση; Στη μουσική υπάρχουν νέα ταλέντα, τα οποία αναδεικνύονται σήμερα ή εξαιτίας της κρίσης χάνονται;

Φυσικά και ο Πολιτισμός βιώνει την κρίση. Νέα ταλέντα υπάρχουν, κάθε εποχή έχει να αναδείξει τους δικούς της ήρωες. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα είναι πολύ εύκολο οι ήρωες αυτοί να αναδειχθούν μέσα από τον λαϊκισμό. Σε αυτό πρέπει να είναι προσεκτικός ο κόσμος. Θα πρέπει δηλαδή να αναγνωρίσει αυτόν που απευθύνεται με τιμιότητα στο κοινό και να διακρίνει αυτόν που μέσα από το λαϊκισμό προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ