Το… πατροπαράδοτο «έθιμο» της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την προέλευση των αμνοεριφίων φαίνεται ότι τήρησαν δυστυχώς και φέτος αρκετοί καταστηματάρχες του κλάδου των τροφίμων, τοποθετώντας λανθασμένες ενδείξεις στα προϊόντα, παραποιώντας τις γνωστές σφραγίδες διαφορετικού χρώματος και προβαίνοντας στις γνωστές, εδώ και πολλά χρόνια, «ελληνοποιήσεις».

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι περισσότερα από τα μισά από τα πρόστιμα που επέβαλε η Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης από τις αρχές Μαρτίου έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν σε κρεοπωλεία.

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρει η καθημερινή, ήταν επικεντρωμένοι σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, καθώς και σε λαϊκές αγορές, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από παραπλανητικές ή ελλιπείς ενδείξεις, αλλά και να αντιμετωπισθούν παράνομες εμπορικές πρακτικές, όπως «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων προϊόντων που βλάπτουν σοβαρά την υγιή επιχειρηματικότητα και την εγχώρια παραγωγή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν 408 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 231.800 ευρώ.

Από αυτά, τα 112.500 ευρώ ήταν σε κρεοπωλεία για αναληθείς ενδείξεις σχετικά με την προέλευση του κρέατος ή ελλιπή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, καθώς και για μετρολογικές παραβάσεις, δηλαδή για κλοπή στο ζύγισμα.
Για αντίστοιχες παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.500 ευρώ σε σούπερ μάρκετ, 15.500 ευρώ σε ιχθυοπωλεία, 7.500 ευρώ σε οπωροπωλεία και 1.000 ευρώ σε αρτοποιεία.

Ιδιαιτέρως υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε στις λαϊκές αγορές, όπου επιβλήθηκαν 189 πρόστιμα συνολικού ύψους 59.800 ευρώ.

Τέλος, ύστερα από ελέγχους που διεξήχθησαν στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, επεβλήθη ένα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.