Πολλές φορές μέσα στην προεκλογική περίοδο ανυποψίαστοι πολίτες δέχονται SMS από υποψήφιους βουλευτές που ζητούν την ψήφο τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μηνύματα τα λαμβάνουν οι πολίτες χωρίς προηγουμένως να έχουν οι ίδιοι δώσει άμεσα τα στοιχεία τους και να έχουν συναινέσει στο να δέχονται προεκλογικές «ενοχλήσεις».

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί μπορεί να έχουν γίνει γνωστοί από τους καταλόγους των κομμάτων που κρατούν τα στοιχεία πολιτών είτε από κομματικές εκδηλώσεις είτε από άλλες περιστάσεις. Στη συνέχεια τα γραφεία των υποψηφίων αποστέλλουν μαζικά μηνύματα μέσω προγραμμάτων τηλεφωνικών εταιρειών.

Ποιοι είναι οι τρόποι άμυνας των πολιτών

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την αποστολή ανάλογων μηνυμάτων, ειδικά στην περίπτωση που τους είναι ανεπιθύμητα.

Μπορούν κατ’ αρχάς να ενημερώσουν τον εκάστοτε αποστολέα ότι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν μηνύματα από αυτόν. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η «παρενόχληση», μπορούν τη δεύτερη φορά να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Προαπαιτούμενο είναι οι πολίτες να έχουν κρατήσει κάποιο στοιχείο (όπως email), που να αποδεικνύει ότι είχαν αντιδράσει εξ αρχής.

Σε δημοσίευμά της η Καθημερινή αναφέρεται στο καθεστώς για τα παράνομα SMS και φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Λευτέρη Αναστασάκη, αντιπρόεδρου της εταιρείας Priority.