Στις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες κρατουμένων στην Ελλάδα και τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επικεντρώνεται ο γερμανικός Τύπος.

Με τον τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία συγκαλύπτει βασανιστήρια», η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των κρατουμένων στην υπόθεση της ληστείας στην Κοζάνη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα παρατηρεί: «Οι οικογένειες των κρατουμένων και μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αμφιβολίες ότι η αστυνομία προσπάθησε να κουκουλώσει τα βασανιστήρια. Στο ερώτημα γιατί η αστυνομία προχώρησε σε δημοσίευση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση».

«Κατανόηση για την τακτική των αστυνομικών αρχών δείχνει το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο απαντώντας στο αίτημα της Αριστεράς στη Βουλή για εξέταση της υπόθεσης εξήρε τις προσπάθειες της αστυνομίας, η οποία αντιμετώπισε τη ληστεία στις δύο τράπεζες χωρίς να χυθεί αίμα. Το πλέον ανησυχητικό στην δημόσια συζήτηση είναι το ερώτημα προς τα πού οδεύει η ελληνική νεολαία. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών έλαβε απειλητική ταχυδρομική επιστολή με μια σφαίρα. Η νεολαία γίνεται ολοένα και πιο ριζοσπαστική. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και η αστυνομία ακολουθεί παρόμοια πορεία. Δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές έδειξαν ότι στην ελληνική αστυνομία είναι αρκετοί εκείνοι που επικροτούν την Χρυσή Αυγή», αναφέρει η Die Welt.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Bild φιλοξενείται άρθρο με φωτογραφία για τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ήταν μια συνάντηση για περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες! Την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνομιλίες στην Κων/πολη με τον Οικουμενικού Πατριάρχη, του επικεφαλής 300 εκ. ορθοδόξων παγκοσμίως. Ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει μια εικόνα για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται περίπου 100.000 ορθόδοξοι χριστιανοί στην Τουρκία. Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Οι θρησκευτικές ελευθερίες θα πρέπει να παίξουν ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο στην Τουρκία».