Ήρθε στο προσκήνιο μόλις ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα σταματήσει τις καταλήψεις που τελούνται σε διάφορα κτήρια της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Μάλιστα, στη «βίλα Αμαλία» που καταλήφθηκε από ομάδα νεαρών το 1990, έγινε η πρώτη επιχείρηση εκκένωσης (σε όσες ακολούθησαν) με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα ευρήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί μέσα στους χώρους του κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν.

Οι πρώτοι «κάτοικοι» πάντως του πασίγνωστου πια και πολυσυζητημένου κτηρίου είναι σήμερα επιφανείς άντρες με σημαντικό έργο ο καθένας στον τομέα του αφού η «βίλα Αμαλία» ήταν το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.

Από τα θρανία του πέρασαν ο σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο εικαστικός, Αλέκος Φασιανός, ο συγγραφέας, Χρήστος Γιανναράς, ο ποιητής, Μίλτος Σαχτούρης, ο ηθοποιός, Τρύφων Καρατζάς, ο πλαστικός χειρουργός, Ανδρέας Φουστάνος, ο εκδότης, Οδυσσέας Χατζόπουλος, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μεταξάς, ο δημοσιογράφος και εκδότης, Κώστας Καββαθάς και πολλοί ακόμη που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο που λειτούργησε για δεκαετίες στο συγκεκριμένο κτίριο.

Πολλοί από αυτούς που μεγάλωσαν στα θρανία του σχολείου, μιλούν στην εκπομπή «Προσωπικά» που θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο στις 4 το μεσημέρι στη ΝΕΤ.

Οι προσωπικότητες μίλησαν στην Έλενα Κατρίτση για την εποχή εκείνη και αναφέρουν πράγματα άγνωστα μέχρι σήμερα για την ζωή τους.

Ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς θυμάται: «Με το Θόδωρο Αγγελόπουλο ήμασταν γειτονόπουλα, πηγαίναμε μαζί στο κατηχητικό και στο σχολείο καθόμασταν στο ίδιο θρανίο… Ξαφνικά ένα καλοκαίρι κουρεύτηκε, έμαθε γαλλικά και μου είπε η μητέρα του ότι έφυγε για το Παρίσι να γίνει σκηνοθέτης! Αυτό για μένα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μου…».

Ο δημοσιογράφος, στιχουργός και συγγραφέας Λευτέρης Παπαδόπουλος ξαναφέρνει στη μνήμη του τα χαστούκια που έτρωγαν από τους καθηγητές τους και μιλάει για τις ώρες που στεκόταν με τους φίλους του στο περίπτερο της γειτονιάς, περιμένοντας να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια που θα περνούσαν από μπροστά…

Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων ήταν ένα σχολείο με μαθητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ήταν ένα εξαιρετικά απαιτητικό σχολείο. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μεταξάς δε μπορεί, όμως, να ξεχάσει και τις φάρσες που έκαναν στους καθηγητές τους κάθε φορά που έβρισκαν την ευκαιρία. Βεβαίως οι τιμωρίες και οι αποβολές ήταν καθημερινό φαινόμενο για τους μαθητές, όπως θυμάται ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Καββαθάς.

Σήμερα, πάντως το άλλοτε Γυμνάσιο της Αθήνας έχει αλλάξει μορφή αφού φυλάσσεται από διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς που περιπολούν για να μην επανακαταληφθεί.