Η κρίση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος σήμερα, στην εποχή της κρίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικού συνεδρίου, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Δημοκρατία Σήμερα: Μύθος ή πραγματικότητα; Συνταγματικές και Πολιτικές Διαστάσεις».

Στις παθολογίες της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, λέγοντας ότι τείνει να μετατραπεί σε εναλλαγή κομματικών ολιγαρχιών στην εξουσία. Μίλησε για «κομματική αριστοκρατία» και σημείωσε ότι η πολιτική τάξη τείνει να διαχωριστεί από την κοινωνία. Ειδικότερα για τον δανεισμό της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, επισήμανε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δανεισμός η κυβέρνηση είναι λιγότερο κυβέρνηση και περισσότερο «μεταπράτης» κι εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των δανειστών απέναντι στον λαό.

Η διαχείριση της κρίσης απειλεί σημαντικά στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, ο οποίος διαπιστώνει αυτονόμηση της ελίτ διακυβέρνησης από την κοινωνία και μια ιδιόμορφη νεοσυντηρητική μετατόπιση προς τα δεξιά.

Την εικόνα της Βουλής, όπου οι βουλευτές της συμπολίτευσης αγωνίζονται για τη διατήρηση της εξουσίας και της αντιπολίτευσης για να την αποκτήσουν, περιέγραψε ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεράσιμος Βώκος.

Στοιχεία για την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας παρουσίασαν ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Σταυρακάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μετα-δημοκρτική δυναμική στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης», ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, μίλησε για «κράτη χωρίς κυριαρχία ή χωρίς δημοκρατία».

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, που συντόνισε τη συζήτηση, είπε ότι το θέμα του συνεδρίου είναι δύσκολο, λόγω της δύσκολης συγκυρίας, και όχι από μόνο του και παρατήρησε πόσο επικίνδυνο είναι το ξερίζωμα της δημοκρατικής ιδέας μέσα μας από το δόγμα του φόβου και τη διαρκή τρομοκρατία.