Οι 10 αποδεδειγμένοι τρόποι να βελτιώσει κάποιος την ποιότητα της ζωής του…

Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι σίγουρα υποκειμενική. Και είναι κάτι ολότελα διαφορετικό από την ευχαρίστηση, που αντιπροσωπεύει ένα θετικό συναίσθημα που έρχεται και παρέρχεται.

Η ικανοποίηση από τη ζωή αφορά αντιθέτως στη συνολική εμπειρία ζωής, στο πώς νιώθει δηλαδή κάποιος γενικά για τη ζωή του και σε μακροπρόθεσμο μάλιστα ορίζοντα, όχι σε μια στιγμή της.

Κι ενώ φαίνεται αρκετά περίπλοκο να κρίνεις τη ζωή σου, δεν είναι. Μπορείς να αξιολογήσεις τυπικά τον βαθμό ικανοποίησής σου ρωτώντας τον εαυτό σου την εξής απλή ερώτηση: «πόσο ικανοποιημένος είμαι από τη ζωή μου τώρα;».

Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ερώτηση μετατρέπεται στο «πώς μπορώ να βελτιώσω την ικανοποίησή μου από τη ζωή;».

Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Νο 10 – Άλλαξε δουλειά (αν μπορείς)

Για τους περισσότερους από μας η δουλειά μας καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας, είναι η πρωταρχική μορφή του κοινωνικού μας status, μας βοηθάει να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ανάμεσα στους άλλους, ενώ είναι και η κύρια πηγή του εισοδήματός μας. Δεν είναι λοιπόν να απορείς που η ικανοποίηση από τη ζωή συνδέεται ευθέως με την ικανοποίηση από την εργασία. Όσο πιο ικανοποιημένος είσαι από την εργασία σου, τόσο πιο ικανοποιημένος θα είσαι και από τη ζωή σου. Αν σιχαίνεσαι τη δουλειά σου, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό;

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Μην παρατήσεις επιτόπου τη δουλειά σου. Φτιάξε μια λίστα με στόχους και κάνε την έρευνά σου. Αν σκοπεύεις να αλλάξεις την καριέρα σου ολοκληρωτικά και να μεταπηδήσεις σε έναν νέο για σένα τομέα, προσπάθησε να αναπτύξεις στον ελεύθερο χρόνο σου τα νέα προσόντα που απαιτούνται για να είσαι ανταγωνιστικός.

Νο 9 – Γίνε αισιόδοξος

Θέλεις να νιώθεις ικανοποιημένος από τη ζωή; Σκέψου θετικά και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Παρόλο που φαντάζει κάπως αφελές το να πιστεύεις ότι επειδή είσαι αισιόδοξος τα πράγματα θα πάνε καλά, η ιδέα υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η θετική αντιμετώπιση της ζωής προδικάζει και αυξημένο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή. Κι όταν λέμε θετική αντιμετώπιση της ζωής, δεν εννοούμε να προσπαθείς να αποφύγεις τα αρνητικά συναισθήματα ή τις σκοτεινές σκέψεις, αλλά να βιώνεις θετικά τις εμπειρίες…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Ζήσε το τώρα, εκτίμησε αυτά που έχεις και σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους. Επικεντρώσου σε αυτά που αγαπάς στον εαυτό σου και σε ό,τι είσαι καλός και επένδυσε συναισθηματικά πάνω τους.

Νο 8 – Ξεκίνα ένα χόμπι



Παρόλο που δεν είναι πάντοτε ρεαλιστικό να βρεις μια δουλειά που να σε παθιάζει, μπορείς να το κάνεις στα χόμπι σου. Γιατί, σε τελική, το χόμπι είναι όπως το φτιάχνεις εσύ να είναι! Οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου θα σου δώσουν τον βαθμό ικανοποίησης που αναζητάς εκτός εργασίας, ενώ είναι και ο καλύτερος τρόπος να εκπληρώσεις κάποιους μικρότερους στόχους. Το αποτέλεσμα θα σε κάνει να νιώσεις αρκετά ικανοποιημένος…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Αν δεν παθιάζεσαι με κανένα χόμπι, σάρωσε το Ιnternet και όλο κάτι θα βρεις. Με λίγα λόγια, ξεκίνα κάτι και έχε τις αντένες σου ανοιχτές για να βρεις αυτό που θα κολλήσεις.

Νο 7 – Θέσε στόχους

Η ευεργετική δράση του «θέτω στόχους και προσπαθώ να τους επιτύχω» έχει από καιρό αναλυθεί από τις κοινωνικές επιστήμες. Είτε πρόκειται για προσωπικούς στόχους, εργασιακούς, οικονομικούς ή οτιδήποτε άλλο, η ιδέα της προσωπικής δέσμευσης σε κάτι και η επικέντρωση στην επίτευξή του είναι τελείως ψυχοθεραπευτική και αναζωογονητική. Δοκίμασέ το…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Θέσε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και δούλεψε για την επίτευξή τους. Ιεράρχησέ τους σε προτεραιότητες και κινήσου ανάλογα.

Νο 6 – «Περικυκλώσου» από φίλους

Δεν πρόκειται για καμιά καλά κρυμμένη αλήθεια. Το να περιβάλλεσαι από ένα κοινωνικό δίκτυο δικών σου ανθρώπων αυξάνει θεαματικά την ποιότητα της ζωής σου. Και ενώ οι πηγές της κοινωνικής υποστήριξης ποικίλουν, από φίλους και οικογένεια μέχρι συναδέλφους, κοινωνικά δίκτυα ή απλές συναναστροφές, είναι κυρίως οι προσωπικές σχέσεις που έχουν τον μεγαλύτερο συναισθηματικό αντίκτυπο στη ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς:
Επένδυσε στη φιλία, τι άλλο; Χτίσε γύρω σου ένα συμπαγές δίκτυο ανθρώπων που μπορείς να αποτείνεσαι όταν τους χρειάζεσαι. Πότε τους χρειάζεσαι; Κάθε στιγμή! Και δοκίμασε να κάνεις φιλίες σε κάθε δραστηριότητα που συμμετέχεις…

Νο 5 – Παντρέψου

Οι φανατικοί εργένηδες να το ξανασκεφτούν παρακαλώ: ο γάμος μπορεί να γίνει αρκετά ικανοποιητικός! Και μπορεί ο ορκισμένος εργένης μέσα μας να μη θέλει να το παραδεχτεί, ωστόσο οι αντίστοιχες μελέτες υποδεικνύουν συνεχώς ότι οι παντρεμένοι εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από τη ζωή απ’ ό,τι οι μαγκούφηδες. Είναι προφανώς η συντροφικότητα και το διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο των συγγενών που κάνουν τη διαφορά…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς:
Δυστυχώς, εύκολες συμβουλές για το πώς να παντρευτείς δεν υπάρχουν…

Νο 4 – Κάνε παιδιά

Να δεις καλό! Κυριολεκτικά. Αν είσαι ήδη παντρεμένος, ξέρεις τι ακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μυστικό ότι τα παιδιά είναι πηγή ευδαιμονίας για τον γονιό και όσοι τα έκαναν δεν το μετάνιωσαν ποτέ. Άσε που οι έρευνες συσχετίζουν ακόμα και τον αριθμό των παιδιών με τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή: όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: τα παιδιά φαίνεται να μην έχουν καμία επίδραση στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή σε άγαμα ζευγάρια…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Να κάνεις παιδιά! Ωστόσο, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, λίγος οικογενειακός προγραμματισμός είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος.

Νο 3 – Βρες δουλειά

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν από τα παιδιά τους όχι μόνο να παντρευτούν και να κάνουν απογόνους, αλλά να βρουν και μια καλή δουλειά και να την κρατήσουν. Γιατί; Γιατί η ανεργία μπορεί να σε σκοτώσει! Δεν είναι μόνο ότι επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της υλικής ζωής σου, αλλά σε διαλύει και ψυχολογικά, αφού στην πραγματικότητα η δουλειά και το εισόδημα είναι οι δύο καθοριστικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Εντάξει, η ανεργία θερίζει στις μέρες μας και δεν είναι δικό σου λάθος αυτό. Ούτε είναι πως δεν θέλεις να βρεις δουλειά, κανείς δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Μπορείς ωστόσο να κινηθείς έξυπνα και να γίνεις ελαστικότερος στις αξιώσεις σου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω, ξεκίνα κάτι εθελοντικά, μόνο και μόνο για να είσαι στον χώρο και ποτέ δεν ξέρεις. Το χειρότερο πάντως που μπορείς να κάνεις είναι να κλειστείς στο σπίτι σου…

Νο 2 – Εκπαιδεύσου

Έχεις ακούσει για τον Πλάτωνα; Τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν αρκετά σοφός! Σύμφωνα με τον τρισμέγιστο φιλόσοφο λοιπόν, το νόημα στη ζωή αποκτιέται μέσω μάθησης και κατανόησης. Είτε είσαι πτυχιούχος είτε όχι, η διά βίου μάθηση είναι κάτι που μας αφορά όλους και η προσπάθεια να αποκτάς συνεχώς καινούριες δεξιότητες δεν σταματά ποτέ. Η ικανοποίηση από τη ζωή έχει εξάλλου να κάνει και με το να μη μένεις στάσιμος…

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς:
Η εκπαίδευση δεν είναι ανάγκη να σταματά με το που βγεις στην αγορά εργασίας. Εκπαιδευτικές επιλογές θα βρεις άπειρες, όρεξη μόνο απαιτείται. Γράψου σε μαθήματα εξ αποστάσεως, στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, δοκίμασε την τύχη σου στις κατατακτήριες εξετάσεις των σχολών ή απλά μάθε μόνος σου διαβάζοντας…

Νο 1 – Μείνε υγιής

Το να υιοθετήσεις ένα υγιές πρότυπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση, σωστή διατροφή και αποφυγή κακών συνηθειών κάνει πολλά περισσότερα από το να βελτιώνει απλώς τη φυσική σου ευεξία. Η υγιεινή ζωή επιδρά καταλυτικά και στην ψυχική σου υγεία. Όσο πιο υγιής και σωματικά ικανός είσαι, τόσο περισσότερο αισιόδοξος και σίγουρος για τον εαυτό σου θα εμφανίζεσαι, κάτι που φυσικά επηρεάζει και όλες τις άλλες πλευρές της ζωής σου: την καριέρα σου, τις σχέσεις σου κ.λπ. Με μια κίνηση-ματ μπορείς δηλαδή να αυξήσεις τον βαθμό ικανοποίησής σου από τη ζωή καθοριστικά, διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση.

Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείς: Η υγιεινή ζωή είναι τρόπος ζωής και όχι μια προσωρινή κατάσταση. Υιοθέτησε καλές πρακτικές στην καθημερινή διαβίωση και δεσμεύσου ως προς την τήρησή τους…