Πολύ κοντά στην αποπομπή του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) είχε βρεθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), με την κυβερνητική επέμβαση να είναι αυτή που απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη οδήγησε το σωματείο να προχωρήσει -βάσει δικαστικής απόφασης- στη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουνίου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί -θα είναι το πρώτο έπειτα από πολλά χρόνια εκλεγμένο- θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού, να ανοίξει τις πόρτες του ΕΕΣ στους εθελοντές και στα μέλη που θέλουν να προσφέρουν και να πάει σε εκλογές με το νέο καταστατικό και διευρυμένη σύνθεση μέσα σε τρεις μήνες. «Εάν δεν το κάνουν αυτό, θα οδηγήσουν τον ΕΕΣ στα βράχια και θα τους διαγράψει η ΔΟΕΣ», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναστολή της διαδικασίας έξωσης από τη ΔΟΕΣ.

Οι τελευταίες εκλογές για ανάδειξη αιρετού Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό έλαβαν χώρα στις 15 Ιανουαρίου 2012. Έκτοτε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διακόπηκε η δημοκρατική καταστατική διαδοχή στην κορυφή του ιστορικού αυτού σωματείου, με αποτέλεσμα να διοριστούν 10 προσωρινές διοικήσεις από τα ελληνικά δικαστήρια την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2018.

Προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση ενεργοποίηση του καθεστώτος αποπομπής, η κυβέρνηση παρενέβη αναλαμβάνοντας τη δέσμευση έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας να συνδράμει στον απεγκλωβισμό του ΕΕΣ, από τα αδιέξοδα στα οποία είχε περιέλθει και στην υλοποίηση των υποχρεώσεων του έναντι της ΔΟΕΣ.

«Υποψήφιοι νέοι άνθρωποι και πρόσωπα εξαιρετικού κύρους»

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τον ΕΕΣ, η απαξίωσή του είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι αποφασισμένη και έτοιμη η αποπομπή του από την ΔΟΕΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ΕΕΣ μπήκε σε καθεστώς αναστολής, το οποίο -σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕΣ- οδηγεί στην εκκίνηση της διαδικασίας για την τελική έξωσή του από την Ομοσπονδία. Σημειώνεται ότι κανένα μέλος της Ομοσπονδίας δεν έχει αποπεμφθεί μέχρι σήμερα από τη ΔΟΕΣ.

«Ανέλαβα την πρωτοβουλία και ήρθα σε επαφή με τον γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αs Sy, που εδρεύει στη Γενεύη. Αποτέλεσμα των επαφών ήταν να μην υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, το καθεστώς αναστολής του ΕΕΣ. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες να καθαρίσουμε τα πράγματα στον ΕΕΣ, ουσιαστικά να τον σώσουμε. Και το προσπαθήσαμε αυτό με την προηγούμενη διοίκηση (μη εκλεγμένη) που είχε πρόεδρο τον Αντώνη Αυγερινό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον και η αποπομπή ήταν προ των πυλών».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, το Ελληνικό Δημόσιο, σε συνεννόηση και συμφωνία με τον ΔΟΕΣ, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να διορίσει διοίκηση, «η οποία θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος,για εκλογές κάθαρσης στον ΕΕΣ».

Πράγματι, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση, υπό τον Αλέξανδρο Αλεξανδρή, πρόσωπο διεθνούς κύρους, στην οποία πρόσωπα του ελληνικού Δημοσίου ήταν μόνο 8 από τα 20 μέλη. «Καταφέραμε, χάρη στο κύρος του κ. Αλεξανδρή και τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς, να υλοποιήσουμε τα πολύ στενά περιθώρια που έδινε δυστυχώς η δικαστική απόφαση να πάμε σε εκλογές στις 3 Ιουνίου, που ήταν το όριο».

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το υπάρχον καταστατικό, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Μπασκόζος, η προσωρινή διοίκηση δεν είχε δικαίωμα αλλαγών «και εκεί βρίσκονται οι δήθεν αγωνιώδης κραυγές αυτών που μιλάνε για επαναφορά του παλιού καθεστώτος. Επίσης, θέσαμε μια βασική προϋπόθεση ότι κανείς από αυτούς που ευθύνονται που έφτασε ο ΕΕΣ μέχρι εδώ δεν θα ερχόταν τώρα να διεκδικήσει πάλι να γίνει ηγέτης. Για το θέμα ζητήσαμε τη βοήθεια και της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Ευτυχώς αποσύρθηκε ο κ. Μαρτίνης που είχε εκφράσει την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, υπάρχουν περίπου 35 υποψήφιοι για τις 21 θέσεις, «νέοι άνθρωποι και πρόσωπα εξαιρετικού κύρους».

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση «είναι να τηρηθεί η συμφωνία και η ηθική δέσμευση ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για εκλογές σε τρεις μήνες με νέο καταστατικό και διευρυμένη σύνθεση. Η μέγιστη παρέμβαση ήταν αυτή άλλη παρέμβαση δεν μπορούμε ως κυβέρνηση να κάνουμε. Ασχοληθήκαμε στο μέτρο που επέβαλε το δημόσιο συμφέρον. Δικαιώθηκε από το δικαστήριο η επιλογή μας να ζητήσουμε προσωρινή διοίκηση, αλλά φαίνεται πως δικαιώνεται και η επιλογή μας να πάμε σε εκλογές. Η βούληση είναι να υπάρξει κάθαρση στον ΕΕΣ, σεβόμενος όμως την αυτονομία του», ανέφερε καταληκτικά ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας.