«Όχι» είπε το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση στην Τουρκία του 60χρονου Κούρδου που συνελήφθη στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Το δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη η οποία υπογράμμισε στην αγόρευση της πως έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του 60χρονου η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο προσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ηδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση» τόνισε η εισαγγελέας προσθέτοντας πως «αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Πριν λίγες ημέρες ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ο 60χρονος, ο οποίος έχει πάρει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, είχε επιχειρηματολογήσει κατά της έκδοσης του στη γείτονα κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του.

«Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά αναγκάστηκα να φύγω λόγω των διώξεων. Κινδύνευε η ζωή μου» είχε πει ο εκζητούμενος υπογραμμίζοντας ότι επί σειρά ετών κρατήθηκε στις Τουρκικές φυλακές και βασανίστηκε. Επιπλέον, παραλλήλισε τον Ερντογάν άλλοτε με το Χίτλερ και άλλοτε με τον Γ. Παπαδόπουλο. «Ο Ερντογαν είναι ο Χιτλερ της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση του 60χρονου προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί στη γείτονα για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση .
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο.