Εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μήλου από τη διάχυση περλίτη στον αέρα και την θάλασσα η οποία δημιουργείται λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας στο νησί.

Τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση μεταλλευτικής Ανώνυμης Εταιρείας που ζητάει να ανασταλεί η από 21.9.2011 απόφαση του υπουργού Υγείας που προβλέπει την επιβολή των μέτρων προστασίας των κατοίκων της Μήλου.

Με την τελευταία αυτή υπουργική απόφαση επιβλήθηκαν μέτρα για «την προστασία της υγείας του πληθυσμού της νήσου Μήλου από βλάβες προκαλούμενες από τη διάχυση υπερλέπτου περλίτη σε αέριο και υδάτινο περιβάλλον» που προέρχεται από την εξορυκτική δραστηριότητα στη Μήλο.

Η επίμαχη Ανώνυμη Εταιρεία έχει βιομηχανία εξόρυξης, επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης περλίτη στις θέσεις Βούδια και Τσιγκράδο της Μήλου.

Από τις βιομηχανικές αυτές εγκαταστάσεις -όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ- παράγονται τα εξής εξορυκτικά απόβλητα: 1) στερεά-αδρανή τα οποία απορρίπτονται σε ορυχεία και 2) λεπτή σκόνη περλίτη η οποία μετά από επεξεργασία ρίπτεται στη θάλασσα (ακρωτήρι «Μούρη»).

Όμως, το 2007 ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας διενήργησαν έλεγχο. Στην σχετική έκθεσή τους σημειώνεται αυξημένος αριθμός οφθαλμολογικών περιστατικών (καταγράφηκαν στο Κέντρο Υγείας Μήλου) τα οποία αποδίδονται στον περλίτη και προτάθηκε η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών για διαπίστωση των επιπτώσεων.

Πράγματι, τέσσερα χρόνια μετά (2011) τη μελέτη ανέλαβε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο διαπίστωσε ότι στη Μήλο «υπάρχει με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού, καθώς και ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία περί συνδρομής σοβαρού προβλήματος χρονίων πνευμονοπαθειών». Και προτάθηκε η συνέχιση της μελέτης με μετρήσεις, αναλύσεις κ.λπ.

Κατόπιν αυτών εκδόθηκε η από 21.9.2011 προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που προβλέπει τα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μήλου.

Η Ανώνυμη Εταιρεία υποστηρίζει στην αίτηση αναστολής της ότι από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς προβλέπει την ταφή των αποβλήτων που προκύπτουν από την εξόρυξη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 164/2012 απόφασή τους (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) απέρριψαν τον επίμαχο ισχυρισμό της εταιρείας. Και αυτό, γιατί η ταφή των αποβλήτων δεν ξεκινά άμεσα, αφού η από 21.9.2011 προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δίνει εντολές στα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα να εκδώσουν τη σχετική απόφαση για την ταφή των αποβλήτων της εξορυκτικής εταιρείας.

Συνεπώς, η βλάβη που επικαλείται η εταιρεία δεν επέρχεται άμεσα, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ η προσβολή της φήμης της που υποστηρίζει ότι επέρχεται από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης, είναι «πλήρως επανορθώσιμη» σε περίπτωση που η κύρια προσφυγή της (αίτηση ακύρωσης) στο ΣτΕ γίνει δεκτή.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλει η εταιρεία «δεν είναι προδήλως βάσιμοι» και για τον πρόσθετο αυτό λόγο απέρριψαν την αίτηση αναστολής.