Πολλοί τον αποκαλούν «πρύτανη του αστυνομικού ρεπορτάζ». Άλλωστε, η δημοσιογραφία για τον Πάνο Σόμπολο είναι μεράκι. Ασχολήθηκε με τρομοκράτες και κακοποιούς. Κάλυψε τα πιο γνωστά εγκλήματα (και όχι μόνο) και δεν είναι λίγες φορές που έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

Αν και τον έχουν απειλήσει, δεν φοβήθηκε ποτέ σε βαθμό που να σταματήσει τη δουλειά του. Πλήρωσε βέβαια ένα αντίτιμο: δεν είδε τα παιδιά του να μεγαλώνουν, όπως εκείνος ήθελε αλλά «όταν κυνηγάς την πρωτιά, πληρώνεις πάντα το ανάλογο αντίτιμο», έχει πει.

Ανήκε μάλιστα στις πιο οικείες παρουσίες της τηλεοπτικής οθόνης, με εμφανίσεις που μετρούν περισσότερα από 35 χρόνια. Ανέπτυξε βέβαια και συνδικαλιστική δράση, περνώντας από τη θέση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα Έθνος και στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega. Μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε για να δώσει, όπως λέει, την ευκαιρία και σε νέους συναδέλφους να δουλέψουν και να καθιερωθούν στο χώρο.

Σήμερα, ο συνταξιούχος πλέον δημοσιογράφος, αναφέρει στο newsbeast.gr τα νέα του καθήκοντα στη θέση του αντιπροέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού. «Εκεί πηγαίνω κάθε μέρα. Πηγαίνω και στην βιβλιοθήκη, πάω και στο αρχείο μου», αναφέρει και συνεχίζει: «Αυτή την περίοδο φτιάχνω ένα βιβλίο για τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα από το 1975 μέχρι το 2011. Στο βιβλίο αυτό θα αναφέρονται θέματα κοινωνικά, αστυνομικά και όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής. Ελπίζω αυτό ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο Μάιο».

Στον ελεύθερό του χρόνο πηγαίνει στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, στο χωριό του για να ξεφεύγει από το άγχος της καθημερινότητας.

Η δημοσιογραφία, όπως παραδέχεται, δεν του λείπει γιατί ήταν απόφασή του να αποσυρθεί. «Ό,τι κάνω, θέλω να το κάνω σωστά στη ζωή μου. Το ρεπορτάζ πιστεύω ότι το έκανα σωστά, έτσι σωστά θα κάνω και τη σύνταξή μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψω γιατί έχω εκφράσει την άποψή μου σε αυτά τα θέματα. Δούλεψα για περισσότερα από 35 χρόνια. Από εδώ και πέρα πρέπει να προσφέρουν και οι νεότεροι συνάδελφοί μου. Αν για παράδειγμα δούλευα αυτή τη στιγμή, θα κρατούσα δύο δουλειές συναδέλφων. Δηλαδή, θα στερούσα από τους νέους δύο δουλειές. Αναρωτιέστε τότε που θα έβρισκαν δουλειά τα παιδιά που τελειώνουν τώρα τις σχολές και θέλουν να μπουν στο χώρο; Δεν θα έβρισκαν γιατί θα τις κρατούσα εγώ», αναφέρει.

Και τονίζει: «Γι’ αυτό το λόγο είμαι κατά της εργασίας των συνταξιούχων. Δεν θέλω να το γενικεύω βέβαια αφού υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Όμως, βλέπω, συναδέλφους, 80 ετών, που σέρνονται και δουλεύουν. Ε όχι αδερφέ μου! Και να πεις ότι έχουν ανάγκη, και δεν τους φτάνουν τα λεφτά της σύνταξης; Όχι! Δεν είναι αυτό. Σέρνονται στη δουλειά, έχουν πάρα πολλά λεφτά και συνεχίζουν να δουλεύουν. Αυτό το πράγμα είναι αηδιαστικό. Εγώ το κατακρίνω, το πολεμάω και το πολεμούσα».

Ο Πάνος Σόμπολος κινδύνευσε πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του μάχιμου ρεπορτάζ, αλλά δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να τα παρατήσει. «Πάρα πολλές φορές έχω κινδυνεύσει. Γιατί άμα μπαίνεις στη φωτιά, κι εγώ δεν ήμουν ποτέ του γραφείου ή του στούντιο, ρισκάρεις. Έτσι κι εγώ ήμουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων», σημειώνει.

Και θυμάται: «Κινδύνευσα πάρα πολλές φορές και στην Αλβανία που είχαμε πάει αποστολή και μας πυροβολούσαν από τον απέναντι λόφο και οι σφαίρες καρφώνονταν στον τοίχο δίπλα μας. Μια φορά θυμάμαι, είχε αποδράσει ο Ρωχάμης και είχαμε πάει με ένα ελικόπτερο στην Κρήτη, στις φυλακές Αλικαρνασσού, τότε εκείνο χτύπησε πάνω σε ένα δέντρο και άρχισε να κουνιέται. Σκέφτηκα “εδώ θα αφήσω τα κοκαλάκια μου!”. Πόσες φορές το έχω πει αυτό αλλά ευτυχώς έφτασα στο σημείο να βγω στη σύνταξή μου. Ακόμη μία φορά πάλι, ήμασταν στα βάθη της Τουρκίας, εκείνη την περίοδο ήμουν στην ΕΡΤ, γίνονταν σεισμοί και υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί. Είχε 32 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Ήταν νύχτα και περπατούσαμε στα χωράφια και ακούγαμε τους θορύβους από τον πάγο που έσπαγε. Τότε με το συνεργείο αναρωτηθήκαμε που θα κοιμηθούμε. Εκείνοι ξάπλωσαν σε μία σκηνή, εγώ δεν χωρούσα. Έτσι, πήγα στο γραφείο του δημαρχείου, ούτε ρούχα να αλλάξω είχα, ούτε κουβέρτες για να σκεπαστώ. Και από τους σεισμούς που γίνονταν, πίστευα ότι δεν θα βγω ζωντανός».

Βέβαια, παρά τις δυσκολίες που πέρασε κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του, θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία γιατί είναι όπως λέει, το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο. «Δύο παιδιά έχω και τους έλεγα πάντα να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία. Αρκεί βέβαια να τη συνδυάζουν με το λειτούργημα. Αυτό εγώ το τήρησα σε όλη μου τη ζωή και αυτό λέω σε όλους τους νέους συναδέλφους μου. Βέβαια, ο γιος μου έγινε δημοσιογράφος αλλά η κόρη μου επέλεξε τη δικηγορία. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε να επευφημούμε ούτε να γιουχαΐζουμε, η δουλειά μας είναι πάντα να καταγράφουμε τα γεγονότα και να τα μεταδίδουμε».

Ο Πάνος Σόμπολος πάντως έχει δεχθεί πρόταση, μετά την απόσυρσή του από το χώρο, να κατέβει στην πολιτική. «Μου έχουν κάνει πρόταση και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ξέρω εάν θα πω το ναι. Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα όσα γίνονται και δεν ξέρω άμα μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία αυτή την περίοδο, αν ενταχθώ στην πολιτική. Πολλοί μου λένε ότι αν δεν μπουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει και ξέρουν πως βγαίνει το μεροκάματο, τότε ποιοι θα μπουν; Ο άλλος που δεν έχει δουλέψει ποτέ και δεν ξέρει πως βγαίνει το ψωμί; Η πολιτική έχει τα συν και τα πλην. Δεν ξέρω ακόμη τι θα κάνω παρότι είμαστε στο παρά ένα των εκλογών, όπως φαίνεται, πάντως άμα πω το ναι, θα είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».