Εκτός του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ιστορίας, την είσοδο του οποίου φύλασσαν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε, μετά από τέσσερις αναβολές, με τελευταία σήμερα το μεσημέρι, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί γιατί πρώην συμβασιούχοι του δήμου στον τομέα της καθαριότητας, είχαν κάνει κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας απόφαση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να την χρησιμοποιήσουν στο δικαστικό τους αγώνα για επιστροφή στις δουλειές τους. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι με τις κινητοποιήσεις των πρώην συμβασιούχων καταλύθηκε η νομιμότητα. «Έχουμε δημοκρατία και όχι ανομία», ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η παρέμβαση εισαγγελέα για την πραγματοποίηση του δημοτικού συμβουλίου έγινε αυτεπάγγελτα και όχι μετά από έγγραφο το δήμου Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι κατέθεσε πως δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε πως αποφασίστηκε η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της συνεδρίασης γιατί είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε, δε, ότι προβλέπεται η δυνατότητα να γίνει η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου σε χώρο εκτός του δημαρχείου, που ανήκει, όμως, στον δήμο, όπως το Κέντρο Ιστορίας.

Από την συνεδρίαση αποχώρησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Θέμα νομιμότητας της συνεδρίασης, έθεσε ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου , εκπροσωπώντας την «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Καταλόγισε υστεροβουλία στην διοίκηση του δήμου, τονίζοντας ότι δεν διαβουλεύθηκε εγκαίρως με τους συμβασιούχους.

Παράνομη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ επισήμανε ότι τα ΜΑΤ υπερασπίζονται την δημοκρατία της δημοτικής αρχής.