Συνάντηση με επιχειρηματίες και επιμελητήρια της Κύπρου είχε το απόγευμα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και της Μεγαλονήσου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδος, Ιωσήφ Ιωσήφ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου, Σπύρος Πέγκας.

«Στόχος ήταν η διερεύνηση και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, ώστε να αυξηθεί η οικονομική σχέση των δύο χωρών. Οι Κύπριοι είναι οι πρώτοι σε τουρισμό στην πόλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, υπογράμμισε πως “εάν υπήρχε δείκτης, οι Κύπριοι πέρα από νούμερο ένα επισκέπτες, θα ήταν και νούμερο ένα καταναλωτές. Σαν Θεσσαλονίκη είμαστε ώριμοι να βγούμε να παρουσιάσουμε την πόλη και σαν επενδυτικό προορισμό”.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε εκδήλωση για την παρουσίαση της κυπριακής οικονομίας και των δυνατοτήτων της στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η Μεγαλόνησος μπορεί να γίνει η πύλη που θα συνδράμει τους επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη πύλη για τους Κύπριους. Πρόσθεσε πως οι συναντήσεις των δύο πλευρών θα έχουν συνέχεια και πως «θα εξευρεθούν πρόσφοροι τρόποι ώστε η προσπάθεια να είναι καρποφόρα και αποδοτική».

Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδος, Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε πως η επίσκεψη των Κυπρίων «περιέχει συμβολισμούς εθνικούς και οικονομικούς. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά να δώσει στην Κύπρο και η Κύπρος να ανταποδώσει».

Για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μίλησε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης. «Κατά την κορύφωσης της κρίσης στην Κύπρο πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επανακάμψουμε. Πίστευαν στην ουσία πως η Κύπρος ήταν καταδικασμένη σε οικονομική παρακμή» είπε.

Πρόσθεσε πως «δυστυχώς γι αυτούς και ευτυχώς για εμάς, τους διαψεύσαμε. Ανασυνταχθήκαμε και επιστρέψαμε ακόμη πιο δυνατοί, έτοιμοι να οδηγήσουμε την κυπριακή οικονομία σε ακόμη καλύτερες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κ.Πατσαλίδη, η αναστροφή της πορείας δεν ήταν τυχαία, καθώς καταργήθηκαν δημόσιοι οργανισμοί που είχαν εξαντλήσει το ρόλο τους, εφαρμόστηκε συνετή δημοσιονομική πολιτική και υπάρχει ισοσκελισμένος κρατικός προϋπολογισμός.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, στάθηκε στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «ΕΛΙΚΑΣ».

«Ο συγκεκριμένος εδαφικός όμιλος συνεργασίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση γιατί είναι ο πρώτος που συγκροτείται στα Βαλκάνια. Ήδη υπάρχουν άλλοι 55 στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχει σημασία η ανάπτυξη του καθώς έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν πολλοί φορείς από Βουλγαρία και Ελλάδα, με νεοεκλεγέντα πρόεδρο τον κ.Μπουτάρη» είπε ο κ.Ζαρωτιάδης.

Συμπλήρωσε πως σκοπός είναι να συμμετέχουν στον ΕΛΙΚΑ και φορείς από την Κύπρο, καθώς υπάρχουν επαφές με πανεπιστήμια και δημοτικές αρχές.