«Η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ), με αφορμή το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τροπολογίες που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και οι ομοσπονδίες τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί «κάθε κίνδυνος εμπορευματοποίησης της Παιδείας» και τάσσονται υπέρ του να τεθούν τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να προστατεύεται η Παιδεία από φαινόμενα ανομίας, μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στην ιδιωτική εκπαίδευση, και παράλληλα, να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

«Είναι απαραίτητο σε μια εποχή διαχρονικής εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από την πλευρά της Πολιτείας κι εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην επίτευξη του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλος ο πολιτικός κόσμος να συμφωνήσει ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και ότι η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές», καταλήγει η ανακοίνωση των ομοσπονδιών.

Υπενθυμίζεται, ότι, σήμερα, Τετάρτη, συζητείται για δεύτερη ημέρα και αναμένεται να ψηφιστεί, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Μέχρι στιγμής, αντιθέσεις έχουν εκφράσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου και των τροπολογιών, επικρίνοντας την ηγεσία του υπουργείου για τον πολύ περιορισμένο χρόνο διαλόγου, και χαρακτηρίζοντας «πρόχειρη» τη διαδικασία νομοθέτησης, με συνέπεια να υποβαθμίζεται εν τέλει, αντί να αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης, σήμερα προστέθηκαν τροπολογίες από το υπουργείο Οικονομικών, για την παραχώρηση του σκοπευτηρίου της Καισαριανής στον δήμο, για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου, καθώς επίσης και από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία των θεάτρων (θεσμοθέτηση οικονομικού διευθυντή και παράταση αδειοδότησης για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες πυροπροστασίας).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.