Ανοίγει η πόρτα για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στενό και ευρύ, μετά και τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Έμπειροι νομικοί επισημαίνουν στο 24h.gr ότι ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, όπως είναι διατυπωμένος στο νόμο, σημαίνει επί της ουσίας απόλυση, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον ενός υπάλληλου, που βρίσκεται στο πλεονάζον προσωπικό, τι θα γίνει μετά το δωδεκάμηνο, εφόσον ο συγκεκριμένος δεν καταφέρει είτε να μετατεθεί αλλού, είτε να προχωρήσει σε εθελούσια έξοδο (αν υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα), είτε να εργαστεί σε άλλη υπηρεσία με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με προνομιακή σειρά.

Σύμφωνα με τον ειδικό επί θεμάτων εργατικού δικαίου, Θεόδωρο Πέππα, «τότε, όμως, δημιουργείται δεδομένο ότι δεν τον θεωρεί υπάλληλο».

Ο κ. Πέππας επισημαίνει πως «όλα αυτά συμβαίνουν κατά παρέκκλιση των διατάξεων εσωτερικών κανονισμών ή κανονισμών προσωπικού, που ισχύουν σε οργανισμούς, με αποτέλεσμα – έτσι όπως είναι διατυπωμένες οι διατάξεις – να μην υπάρχει άλλη ερμηνεία από την απόλυση». Το μόνο, που μπορεί να διαλευκάνει τα πράγματα, είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος, που θα προβλέπει το τι θα γίνει μετά το δωδεκάμηνο.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, μετά την απόσυρση, πριν καν εφαρμοστεί, της προσωπικής διαφοράς, εισάγεται στην ουσία ενιαίος μισθός για όλους τους υπαλλήλους, που έχουν τα ίδια προσόντα. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, τα οποία θα μπορούν να ενισχυθούν μόνο με το πριμ παραγωγικότητας, υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή, ο προϊστάμενος θα θέτει ένα συγκεκριμένο στόχο, που – αν επιτευχθεί – ο υφιστάμενος θα εισπράττει το μπόνους.

Επιπλέον, καθιερώνεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος θα δουλεύει για το κράτος και θα μετατίθεται όπου υπάρχει ανάγκη στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πηγή: 24h.gr