Τα κόκκινα μαγιό που φορούν και τα σωσίβια που κρατούν στα χέρια τους, τους κάνουν να μην περνούν απαρατήρητοι. Ναυαγοσώστες εν δράσει που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνους της πασίγνωστης αμερικανικής σειράς «Μπέιγουοτς».

Αναρωτιέστε όμως πώς θα γίνετε κι εσείς ναυαγοσώστης; Θέλετε να μάθετε όλες τις μεθόδους για να σώζετε ζωές στις παραλίες; Ιδού, τι λένε στο newsbeast.gr οι ειδικοί του επαγγέλματος.

«Αρκεί να γνωρίζετε βασική κολύμβηση»

Για να γίνεις ναυαγοσώστης δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερα προσόντα. «Βασικό είναι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα να γνωρίζουν απλά κολύμβηση» λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης.

«Τα υπόλοιπα μαθαίνονται στα μαθήματα, την προπόνηση. Εκεί οι μελλοντικοί ναυαγοσώστες αποκτούν όλα τα εφόδια, τις γνώσεις και τις μεθόδους διάσωσης των πολιτών», συνεχίζει. Για να τονίσει ότι είναι ένα επάγγελμα που ούτε κοστίζει ακριβά αλλά ούτε και διαρκούν τα μαθήματα για χρόνια.

«Χρειάζεται δύο εβδομάδες εκπαίδευση και μία εβδομάδα μαθήματα με ταχύπλοο. Από εκεί και πέρα οι σπουδαστές δίνουν εξετάσεις για να πάρουν το κρατικό πτυχίο του επαγγελματία ναυαγοσώστη».

Το κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη, το κόστος των μαθημάτων για τα χρήματα που παρέχει το επάγγελμα μόλις οι ναυαγοσώστες πιάσουν δουλειά, είναι μηδαμινό.

«Τα μαθήματα στοιχίζουν 490 ευρώ, 450 ευρώ στοιχίζουν για τους φοιτητές και όποιος πληρώσει μετρητά στις παραπάνω τιμές γίνεται έκπτωση 10%».

Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Κ. μάλιστα αναφέρει ότι μόλις οι σπουδαστές περάσουν τις εξετάσεις και εργαστούν, ταυτόχρονα κερδίζουν καλά λεφτά, διαμονή σε επαρχία αν εργαστούν σε κάποιο νησί και ένσημα.

«Εποχική διέξοδος στην οικονομική κρίση»

«Εποχική διέξοδο» χαρακτηρίζει ο κ. Γιοβανίδης το επάγγελμα του ναυαγοσώστη. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, είναι ένα επάγγελμα που σε περιόδους ανεργίας σου προσφέρει τουλάχιστον 1.000 ευρώ μηνιαίως με δωρεάν διαμονή για εκείνους που εργάζονται στην επαρχία ή σε νησιά.

«Είναι ένα επάγγελμα, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση αλλά δεν έχει τόσα πολλά χέρια. Σε όλες τις παραλίες υπάρχουν κενά. Υπάρχουν οι θέσεις αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Κι όχι γιατί δεν γίνονται προσλήψεις αλλά γιατί δεν υπάρχουν συμμετοχές», σημειώνει.

Και επισημαίνει ότι κάθε χρόνο περνούν από τη σχολή του τουλάχιστον 500 – 600 άτομα που αποκτούν το κρατικό δίπλωμα.

Γι’ αυτό σκεφτείτε το και αποφασίστε αν θέλετε να σώζετε ζωές τα καλοκαίρια.