Απάντηση στις ανησυχίες της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας αναφορικά με την ενδεχόμενη προμήθεια αρμάτων Μ1Α1 ABRAMS, τα οποία σύμφωνα με την ΠΙΕ περιέχουν στη θωράκισή τους απεμπλουτισμένο ουράνιο, δίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Το ΓΕΣ σημειώνει πως τα εν λόγω άρματα δε διαθέτουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου, και ότι η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι κατά την παραλαβή υλικού πραγματοποιείται έλεγχος εκπομπής ραδιενέργειας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη της δε γίνεται η παραλαβή.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το ενδιαφέρον για την προμήθεια των αναφερομένων αρμάτων εκδηλώθηκε μετά από έγγραφο της αμερικάνικης πλευράς σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 ABRAMS.

«Το θέμα», διευκρινίζεται, «είναι σε εξέλιξη καθόσον αναμένεται, αφενός η τελική έγκριση της παραχώρησης τους από την αμερικάνικη πλευρά και αφετέρου η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας σχετικά με την αποδοχή ή μη της δωρεάς. Ως εκ τούτου, λεπτομέρειες όπως, οι σειριακοί αριθμοί των υποψήφιων για προμήθεια αρμάτων δεν είναι γνωστές, καθόσον η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο».