Πριν καλά-καλά χωνέψουμε τη φοροεπιδρομή των εισπρακτικών μέτρων, που αποτελούν ήδη νόμο του κράτους, έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια και όσα θα οδηγήσουν όχι μόνο σε δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και πολλούς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να χάσουν ακόμα και τη δουλειά τους.

Παρά το γεγονός ότι ο εφαρμοστικός νόμος αναφέρεται μόνο στο θεσμό της εφεδρείας και όχι σε απολύσεις, το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει ευθέως λόγο για πλεονάζον προσωπικό, το οποίο «είτε θα απολύεται αμέσως, είτε θα εντάσσεται σε εργασιακή εφεδρεία». Μάλιστα, προστίθεται ότι αν δεν βρεθεί νέα θέση μέσω ΑΣΕΠ, τότε μετά από δώδεκα μήνες «η απόλυση θα είναι υποχρεωτική». Η συγκεκριμένη αναφορά ξεσήκωσε πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, γεγονός, όμως, είναι ότι οι θέσεις, που θα καταργηθούν από τις συγχωνεύσεις οργανισμών, θα οδηγήσουν πολλούς σπίτι τους.

Ακόμα, όμως, και αν κάποιοι διατηρήσουν τη δουλειά τους στο στενό ή ευρύ δημόσιο τομέα, θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο. Αυτό θα γίνει μέσω του νέου μισθολογίου, το οποίο θα προβλέπει υποχώρηση των μισθών στα επίπεδα αυτών των ιδιωτικών υπαλλήλων, περικοπές επιδομάτων. Το νέο μισθολόγιο πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, καθώς προβλέπεται ρητά ότι από τα μέσα Αυγούστου και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια, οι μισθοί θα ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα.

Λιγότερα χρήματα προβλέπονται και για τους συνταξιούχους, λόγω των αλλαγών, που αναμένονται σε επικουρικές συντάξεις και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επιπλέον, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το ύψος του εφάπαξ, καθώς θα μειωθεί και αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη ανταποδοτική παροχή για τους ασφαλισμένους. Δηλαδή, θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής λιγότερα χρήματα από αυτά που έχουν καταβάλει σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.