Παροδικές χαρακτηρίζει τις ανατιμήσεις που έρχονται και αυτές που θα ακολουθήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το μέλος της κυβέρνησης τόνισε πως «απόφασή μας είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας για τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι ανάλογα με τις εξελίξεις να προχωρήσουμε σε αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η συγκυρία. Εκτιμούμε ότι τα δυσμενή αποτελέσματα του πληθωρισμού θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, οι αυξήσεις τιμών είναι συγκυριακές».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Γι’ αυτό και υλοποιεί πολιτικές ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ ο υπουργός σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει στην ΔΕΗ τον καταγγέλλοντα ενώ είναι απολογούμενος. Δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Το Ελληνικό Δημόσιο θα παραμένει βασικός ρυθμιστής στην λήψη αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Αυτή είναι άλλωστε η πρακτική που γίνεται παγκοσμίως. Οι αλλαγές και η αναγέννηση της ΔΕΗ της επιτρέπουν να λειτουργεί ως μοχλός ισορρόπησης της παγκόσμιας ανοδικής τάσης τιμών. Έχουμε ως κυβέρνηση αποδείξει ότι διαθέτουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε με πρωτοφανή αντανακλαστικά στις πολλαπλές προκλήσεις και κρίσεις και να προοδεύσουμε μέσω αυτών με την Ελλάδα να αναδύεται πιο ισχυρή».

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Με πολύ συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε ένα μικρό θαύμα

Στις εξελίξεις στη ΔΕΗ αναφέρθηκε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα».

Εστιάζοντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ο υπουργός υπογράμμισε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο μνημόνιο έβαλε τη ΔΕΗ στο Υπερταμείο με την δέσμευση να πουληθεί το 17% για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ φαλίρισε».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα. Η ΔΕΗ σήμερα έχει αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της πολύ πάνω από το 1.5 δισ., έχει μειώσει το δανεισμό της περίπου κατά το μισό και το κυριότερο πέτυχε το 17% – το οποίο σύμφωνα με τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα θα πήγαινε στους δανειστές- να παραμείνει ως κεφαλαιοποίηση στη ΔΕΗ. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.